A czy kolega stosuje co2? Chociażby z bimbrowni? Bo to daje solidnego kopa roślinom i rosną jeszcze szybciej, pobierając z wody więcej azotu, i innych pierwiastków mogących być pożywką dla glonów
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2010-01-14, 11:38
A może warto pomyśleć o kupie roślin szybko rosnących w celu pobycia się NO3 ;]
Wcześniej oczywiście redukcja obsady, dołożenie do filtra drugiego pojemnika [chyba jest taka opcja] i zasypania go ceramiką.
Wyłączenia bąbelków w filtrze aby więcej CO2 było w wodzie.
I tak wiem to ryzykowne zaczął bym podawać jakieś nawóz z małych dawkach.
Bo rośliny same z siebie nie marnieją ;] widocznie brakuje innego makro które blokuje pobieranie Azotu, lub zacznij podawać potas.
Thierry w akwarium nie występuje KNO3 tylko jony NO3
Maol sera nitrivec nie zawiera żadnych kultur bakterii, dostarcza tylko do akwarium związków azotowych. Czytałem kilkanaście artykułów i nigdzie nie znalazłem aby bakterie nitryfikacyjne tworzyły formy przetrwalnikowe
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-14, 13:07
Suja, Nitrivec to zdecydowanie są żywe kultury bakterii. Od zawsze Na ile żywe - tego nie wiem, ale działają i namnażają się szybko i dobrze.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-14, 14:53
Rośliny typu Pistia na pewno pomogą, ale zamiast wiadrem opróżniać tonącą łudź, lepiej jest załatać dziurę. Polecam Ro, ewentualnie do podmian dodawaj destylowanej wody.
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2010-01-14, 15:01
Maol znajdź mi artykuł gdzie będzie napisane, że bakterie nitryfikacyjne tworzą formy przetrwalnikowe
z drugiej strony jak mogą być żywe bakterie tlenowe, skoro są zamknięte w szczelnej butelce ;D
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-14, 16:02
Producent, i to nie tylko ten, podaje, że są to żywe kultury bakterii. Nie wiem, czy tworzą formy przetrwalnikowe. Wiem, że są to bakterie i że to działa.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Wysłany: 2010-01-14, 17:51
Sztuką podać apap jako nową fete, ale tak abyś nie wiedział, że to apap.
Też zadziała
Efekt placebo ja rozumiem.
Ale miałem nadzieję, że masz jakieś konkretne argumenty za
Ale jakby nie liczyć to i tak największy problem mamy tutaj z NO3, więc albo denitryfikacja.
Albo podmiany na wodę destylowaną/ po RO. Lub założenie do akwarium hydroponiki
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-01-14, 21:13
Przeczytałem cały temat i...... moim zdaniem problemem nie jest wysokie no3 tylko fałszywe wyniki testów.
Paskowe testy idealne są jako zakładki do książek.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Przeczytałem cały temat i...... moim zdaniem problemem nie jest wysokie no3 tylko fałszywe wyniki testów.
Paskowe testy idealne są jako zakładki do książek.
I właśnie o tym pisałem już niemal tydzień temu.
Rozwinęła się rozmowa na temat zbijania NO3 poprzez podmiany, zmianę obsady, denitryfikatory i tym podobne.
Oczywiście że zostały poruszone kwestie ważne dla autora tematu i jasne jest że musi dokonać pewnych korekt w składzie ryb.
Uważam jednak że powinniśmy się obecnie wstrzymać z omawianiem problemu zbyt wysokiego NO3, bo takiego problemu może w rzeczywistości nie być.
Pomyślmy czysto hipotetycznie, niech za pomocą specjalnych wkładów i całej reszty dostępnych czynników zostanie obniżony poziom NO3, kolega weźmie testy i wyjdzie 20mg/l. Wszyscy będą szczęśliwi i zadowoleni z dobrej pracy. A za tydzień roślinki w akwarium padną. A czemu? Bo dzięki testom, które oszukują na wynikach zbijemy NO3 do 0 i zagłodzimy chwasty.
grzechu_ny, załatw porządne testy i wówczas zaczniemy na poważnie zastanawiać się co jest w Twoim zbiorniku nie tak, czemu rośliny padają i tym podobne
Jutro zmieniam obsade, postaram sie kupić te kultury bakteri i rozejrze sie za porządnymi testami. Polecacie jakies konkretne firmy?
Z roślinami nie jest tak tragicznie, tzn rosną, tępo też było by zadowalające gdyby nie fakt że na nowo powstałych liściach po ok 3-4 dniach pojawiają sie glony, głownie nitkowe.Dodam jeszcze że wzbogaciłem oświetlenie o 2x 11W energooszczedne, mam wrazenie że troche pomogło rośliną.
Kolego Tofifi mogł byś napisać coś wiecej o tym RO...
Przed wymianą zaobserwowałem też że do wzrostu roślin w sposób znaczny przyczynia sie wyłączenie napiwietrzania,tzn. tylko filtracja wody, czy mogę tak robić w przy zapalonym oświetleniu? Czy z czasem nie odbuje sie to na rybkach? Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Jeszcze takie pytanie odnośnie pasków...
Czy mowiąc ze wyniki są błedne macie na myśli, ze podają całkiem liczby z kosmosu, czy np gdy mam na pasku 80 to w akwa jest 50 a gdy na pasku jest 50 to awka jest 20 tzn jest błąd w wyniku ale kolor paska w pewnym stopniu oddaje zawartośc no3 w akwarium?
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-15, 01:21
Grześku:
Ro to jest filtr odwróconej osmozy, który przesusza wodę przez membranę o tak małych oczka, że przebija się przez nią jedynie woda a cały syfek i związki między innymi no3 zostają i cofają się do ścieków.
Nitki to sprawka za wysokiego po4. A właściwe proporcji pomiędzy no3 i po4.
Wyłączając napowietrzanie na zapobiegasz wytracaniu się co2 z wody - czyli więcej go będzie dla roślin. na drugie pytanie odpowiem tak. Możesz włączać je w nocy jak rośliny zwiększają zapotrzebowanie na tlen a spada zapotrzebowanie na co2.
Miałem te paski.
Problemów jest kilka:
-ciężko odczytać kolor
-te kwadraciki zmienią kolor ale nie równomiernie brzegi są słabiej ubarwione a środek bardziej albo na odwrót i nie wiemy na co się zdecydować
- czas jeśli zanurzysz pasek na zbyt krótko to otrzymasz inny wynik niż w przypadku jak zanurzysz go na 2s a nie 1
- wystarczy że niechcący dostanie się wilgoć do opakowania i już po testach - zakłamywać
będą - ja tak miałem
Z firm polecam JBL najdokładniejsza, Tańsza Sera, zoolek
Odnośnie tesstów jest tak jak mówisz, tzn niektóre kwadraciki nie zabarwiają sie do konca, ale jeśli chodzi o no3 i no2 to kwadrat jest tak zabarwiony, że nie ma wątpliwości co do odczytu. Test powtarzałem iklka razy i zawsze wychodzi w granicy 60-80 mg/l mysle ze to zdedcydowanie za dużo...
Tylko czy wyłączając napowietrzanie na dzien pH nie spadnie mi zbyt nisko? Aktualnie w akwa mam ok 6,5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.