Na kamieniach Dragon Stone często pokazują się krasnorosty, zauważyłem też że Pistia wrzucona niedawno do wody zaczyna się dosłownie rozpuszczać i odpadają jej długie korzenie. Czy te objawy mogą wskazywać na za wysokie KH ?
Kh nie jest raczej składnikiem wody, to właściwość jej buforowania pH. Duże Kh= mniejsze skoki pH. To Gh znacznie bardziej wpływa na akwarium. I to właśnie Gh powinieneś powinieneś sprawdzać. Roślina nie będzie marniała z powodu wysokiego Kh jak i raczej nie z powodu wysokiego Gh. Czy na roślinę nie spadają krople wody? Na przykład z pokrywy?
Nie ma mowy żeby spadały na nią krople wody...pokrywa jest cały czas otwarta żeby zapewnić lepszą wymianę ciepła. Jej bardzo długie korzenie odpadają 1-2 na dzień, stały się również lekko żółte, liście rozpuszczają się w oczach. Nie mam pojęcia czego brakuje tak łatwej w utrzymaniu roślinie.Jutro sprawdzę jeszcze jakie wypadnie GH oraz sprawdzę wszystkie parametry raz jeszcze i napisze jak to się prezentuje.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4289 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-01-15, 07:28
Snyka, nie szukaj problemów w twardościach wody.
Pistia to roślina głównie do oczek wodnych.
Zdziwił byś sie w jakich twardościach potrafi rosnąć.
Twojej pisti raczej czegoś brak.
Twoje KH nie jest zadowalające, ale jedyny problem, który stwarza to nasycenie wody dwutlenkiem węgla.
Przy wysokim KH trudniej o właściwy poziom jego.
Jakie podłoże stosujesz, bo widzę tam jakiś granulat.
Akwarybka napisał/a:
Kh nie jest raczej składnikiem wody
KH to węglany i wodorowęglany wapnia oraz magnezu rozpuszczone w wodzie.
Jak mogą nie być jej składnikiem?
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Snyka, nie szukaj problemów w twardościach wody.
Pistia to roślina głównie do oczek wodnych.
Zdziwił byś sie w jakich twardościach potrafi rosnąć.
Twojej pisti raczej czegoś brak.
Twoje KH nie jest zadowalające, ale jedyny problem, który stwarza to nasycenie wody dwutlenkiem węgla.
Przy wysokim KH trudniej o właściwy poziom jego.
Jakie podłoże stosujesz, bo widzę tam jakiś granulat.
Akwarybka napisał/a:
Kh nie jest raczej składnikiem wody
KH to węglany i wodorowęglany wapnia oraz magnezu rozpuszczone w wodzie.
Jak mogą nie być jej składnikiem?
Moje podłoże to Aqua Substrate I
[ Dodano: 2010-01-15, 08:32 ]
maol napisał/a:
O ile pamiętam, z pistią z reguły są problemy w wypadku pokrywy... To roślina która ładnie rośnie praktycznie tylko w otwartych zbiornikach.
Pistię dostałem od szwagra u niego w zamkniętym zbiorniku 240L rośnie jak szalona.. w 3 tygodnie z 2-3 roślin robi się 100% powierzchni.
[ Dodano: 2010-01-15, 21:16 ]
Właśnie zbadałem swoje Parametry wody :
Witam.chcialem się podpiąć pod temat i nie zakładać drugiego mimo że pytanie troche odbiega.
ostatnio dostałem o znajomego niby miękką wodę.
no i kapnałem odczynnik od testu JBL na co2 i kolor wyskoczył niebieski...czyli woda twarda..
kolor raczej powinien być żółty prawda??
no można powiedzieć że to woda z RO ale nie jestem pewny.Bo brat pracuje w pewnej firmie i do procesów używają miękkiej wody.w sensie ,,zmiękczają'' kranówę
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-10, 13:29
Jeżeli to przemysł, to możliwości są dwie - albo RO, albo kolumny jonitowe. W obu wypadkach aby pomiar był miarodajny, musisz dodać pewną ilość "normalnej" wody (np. 25%) a potem dokonać pomiaru mieszanki.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4289 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-03-10, 16:10
Skuter napisał/a:
ostatnio dostałem o znajomego niby miękką wodę.
no i kapnałem odczynnik od testu JBL na co2 i kolor wyskoczył niebieski...czyli woda twarda..
kolor raczej powinien być żółty prawda??
Test na obecność co2 bada nam pH wody.
PH w wodzie pozbawionej twardości jest bardzo chwiejne.
Musisz zmierzyć testem na twardości GH lub KH po uprzednim wymieszaniu z wodą o znanych twardościach np. dajesz 50% wody o KH - 10. Wynik jak wiadomo musi wyjść wtedy 5.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.