Wysłany: 2010-06-16, 20:34 Wysoka temperatura w akwa
4 dni temu założyłam akwarium 450l. Mam świetlówki 4x54W T5 (Arcadia plant pro 2x i Arcadia original tropical 2x). Zbiornik jest z dala od źródeł ciepła (światła słonecznego, grzejników). W pomieszczeniu (klimatyzowanym) jest 26°C a w zbiorniku 31°C. Nawet czasami ponad! Odłączona jest grzałka (podejrzewałam ją o awarię), termometry są dwa(jeden pod powierzchnią, drugi przy podłożu) i wskazuja dokładnie tyle samo. To świetlówki chyba tak dogrzewają, ale rano jak sprawdzam temperaturę to jest może stopień różnicy (woda aż tak wolno traci ciepło?) Otworzyłam pokrywę, z nadzieją, że może choć odrobinę spadnie, a tu nic. Przecież nie mogę tam ryb wpuścić! To też dla roślin za dużo. Czy to wina świetlówek? Może innych czynników o których nie wiem? Bardzo proszę o pomoc, bo mnie już pomysłów brakuje jak je schłodzić.
ps.
miałam problem z wyborem działu, przepraszam jeśli to niewłaściwy.
Świetny pomysł z tymi wentylatorkami, tylko niestety nie dla mnie, bo jak mam trzy kabelki to bankowo połączę je źle. Poza tym u mnie nie zmiesci się to w pokrywie, a nie uśmiecha mi się taka całoroczna dekoracja (nawet powiem, że konstrukja pokrywy ją wyklucza). Czy to świetlowki tak podwyższają temperaturę? Bo przecież w pomieszczeniu nie jest gorąco. Mogę zmniejszyć temperaturę do 24, ale bez przesady. Cały rok jest utrzymywana stała temperatura. Czy to oznacza, że jestem skazana na chłodziarkę? Miałam akwa 120 l i nigdy nie spotkałam się z tym problemem (fakt, że standardowe oświetlenie, ale woda bez ogrzewania była zawsze niższa od temp powietrza).
Pojemność:: 82l
Imię: mat
Nazwisko: mam :) Pomógł: 61 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 1486 Skąd: Skarżysko Kamienna
Wysłany: 2010-06-17, 06:59
radze poprosić o pomoc kogoś bardziej doświadczonego w elektronice bo porażenie nie jest niczym przyjemnym, nawet niskim napięciem, wiem coś o tym
w dodatku możesz uszkodzić elementy chłodzenia (wiatrak, zasilacz) a to też strata
Pojemność:: 375l
Imię: Anna Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 178 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-06-17, 06:59
Lermi, ale jak już obniżysz tą temperaturę, to jeszcze nie wpuszczaj ryb. Akwarium ma za mało dni i jest niedojrzałe. No ale Ty to chyba wiesz, bo to nie jest Twoje pierwsze akwarium.
_________________ "Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2010-06-17, 10:30
Lermi napisał/a:
. Lepiej zostać porażonym na polu chwały,
Nie ma Cię co porazić zbyt niskie napięcie i za mały amperaż.
No chyba, że zaczniesz lizać przewody wtedy poczujesz prawdopodobnie nieprzyjemne mrowienie.
Ale mat ma rację niech to zrobi ktoś kto się zna.
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-17, 10:58
Ogólnie rzecz biorąc...
Jeżeli nie znacie sie na elektryce, nie mieliście z tym nigdy kontaktu, macie jakiekolwiek wątpliwości, usilnie doradzam przekazanie wykonania instalacji w ręce osoby która wie co robi, zna sie na tym bądź ma odpowiednie, wymagane uprawnienia.
Prąd jest naprawdę niebezpieczny - i w imieniu swoim oraz reszty ekipy opiekującej się forum zdecydowanie odradzam wszelkich eksperymentów na własną rękę osobom nie posiadającym dostatecznej ku temu wiedzy, praktyki i narzędzi.
Informuję również że nasze forum i osoby z nim związane nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za wypadki które mogą się przydarzyć (oby nie) z samodzielnymi przeróbkami jakichkolwiek instalacji elektrycznych wykonanych według porad uzyskanych na forum
Zerowanie, przewody ochronne, obudowy izolacyjne itp. elementy naprawdę nie zostały wymyślone przez przypadek. Szanse na śmierć w tym wypadku niby niewielkie, ale jak się nie znasz, niech zrobi to ktoś, kto ma pojęcie o instalacjach elektrycznych.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Bez obaw, jeszcze mi życie miłe. W końcu ktoś musi się zająć tymi wypławkami, które mi się właśnie zalęgły zadowolone z obniżenia temperatury (na wskutek tymczasowych kombinacji z klimą) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.