Byłem dziś w przy okazji zakupów rodzinnych w Anna Zoo w Jankach, pracuje tam młody chłopak. Byłem pod wrażeniem jego wiedzy. Facet zna się bardzo dobrze.
Rozmawiałem na temat ziemi ogrodowej jak podłoża, gość wypunktował jedną wadę - brak dopływu powietrza do korzeni roślin, oraz do gleby - w takim razie po co ona nam?
Zaryzykuję w takim razie. Musze to dobrze wszystko przemyśleć i podejść do allegro po jakąś książkę odnośnie takiego biotopu. Chce do tego naprawdę fachowo podejść.
Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2010-09-02, 17:56
Jestem tylko ciekaw czy ziemia nie zacznie się z piaskiem mieszać po jakimś czasie? Choć tak jak piszesz Astarot, to wygląda mi na to że chcesz założyć BW tak?
Pojemność:: 200L w planach
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-08-04, 13:05
Plewek01 napisał/a:
Nie specjalnie tylko wcale nie trzeba płukać, bo wypłucze się raczej to co dobre niż złe. Wsyp tak z 1,5 cm warstwę oczywiście tak z 2cm od szyby również, żeby ziemia nie dotykała szyby. I na to z 3-4 cm żwirku (wypłukanego).
Można wiedzieć dlaczego 2 cm od szyby ?
Do tej pory słyszałem, że na ziemię należy położyć siateczkę a na to żwirek, ale nie słyszałem o takim cudzie jak ziemia nie dotykająca szyby.
Tym sposobem nie widać dwóch warstw.
Hmm??
Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2011-08-04, 20:48
Pielgrzym napisał/a:
siateczkę a na to żwirek, ale nie słyszałem o takim cudzie jak ziemia nie dotykająca szyby.
Tym sposobem nie widać dwóch warstw.
Ja bym siateczkę se darował...potem wyciągasz z roślinką połowę podłoża, najlepiej bez siatki. U mnie przy przesadzaniu nie było wcale żadnych tragedii. Co do ziemi od szyby wyjaśniła Magda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.