Witam, po zbadaniu kranówki gh było poniżej 3 ale po zalaniu nią akwarium gh zmieniło sie na 21.Czy to możliwe żeby gh tak wzrosło?
Dla ścisłości używam testów jbl 5in1
Chyba już wiem w czym problem
W moim akwa mam usypana scieżkę z bialego żwirku już na opakowaniu pisało że nadaje sie dla wody zasadowej.Wiec wsypalem z paczki troche do szklanki i zalałem octem no i piana poszła, bedę musiał go wymienic. Może na piasek kwarcowy?
Czy zbyt niskie KH i GH może wpłynać na wzrost glonów itp?
Ps. Czy kamień koralowy bądź muszla może podnieść ciut KH i GH ?
_________________ Pozdrawiam
Łoren
Pojemność:: 500
Imię: Robert Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Mar 2011 Posty: 135 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-02-05, 13:01
kemyd napisał/a:
Czy zbyt niskie KH i GH może wpłynać na wzrost glonów itp?
A jakie to jest "zbyt niskie" ? Według mojej wiedzy może wpłynąć ujemnie na wzrost glonów.
kemyd napisał/a:
Czy kamień koralowy bądź muszla może podnieść ciut KH i GH ?
Mogą podnieść ale długo będziesz czekał i nie będziesz miał żadnej kontroli nad tym czego i ile się do wody wydzieli. W celu podniesienia KH proponuję użyć mineralizatora.
_________________ Akwarystyka to choroba postępująca;)
Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2012-02-05, 14:03
BTW testy paskowe nie są zbyt wiarygodnym źródłem informacji "co dzieje się u nas w baniaku". Są niemiarodajne. Najlepiej byś zrobił, gdybyś jeszcze raz zmierzył wartości testami kropelkowymi.
Łoren, jak to stosujesz ? Nie mam filtra RO, wodę jak podmieniam to kranówkę odstaną 2 dni i ok 3 litry wody prosto z dzbanka - przepuszczonej przez filtr dzbankowy Brita.
_________________ Pozdrawiam
Łoren
Pojemność:: 500
Imię: Robert Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Mar 2011 Posty: 135 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-02-06, 06:38
kemyd napisał/a:
Łoren, jak to stosujesz ? Nie mam filtra RO, wodę jak podmieniam to kranówkę odstaną 2 dni i ok 3 litry wody prosto z dzbanka - przepuszczonej przez filtr dzbankowy Brita.
Ja to stosuję zgodnie z zaleceniami producenta - leję do pojemników z wodą RO - mieszam i wlewam wodę do akwarium
Jestem ciekawy z jakiego powodu chcesz podnieść twardość ? masz jakiś biotop wymagający bardzo twardej wody ?
_________________ Akwarystyka to choroba postępująca;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.