Podczas zakładania dałam pod żwir Tetra Initial Sticks w ilości zalecanej na opakowaniu. Co mam robić z tymi roślinami?
Dzisiaj wymieniliśmy 50% wody - powracając do tematu mętności.
Jutro dostaniemy od kolegi wodę wyciśniętą z filtra oraz włożymy do filtra jedną tabletkę bactozymu. Zobaczymy czy coś się wyklaruje.
Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2010-08-30, 19:30
Barborka napisał/a:
Co mam robić z tymi roślinami?
Możesz nic nie robić a możesz
Barborka napisał/a:
o może by tak poniżej tych nowych korzenie te roślinki pociąć i zasadzić obok.
.
Często takie korzenie wypuszczają żeby pobierać dodatkowe składniki odżywcze. Potem jak złapią dodatkowe składniki z podłoża nie powinno to już tak się nasilać. Nie wiem czy tabletka potrzebna. Po wyciśnięciu z filtra i właściwym czasie woda powinna być klarowna.
Czyli jutro rusza uprawa:) A co do mętnienia wody i pierwotniaków to znalazłam takie zdanie:
"bakterie nitryfikacyjne nawet jako względne beztlenowce powinny być cały czas w ruchu aby się nie podusiły. Jeśli brak cyrkulacji, to brakuje nawet NO3 jako źródła tlenu i bakterie się uduszą.
A z braku natleniania padają w pierwszej kolejności pierwotniaki, które rozkładając się, troją bakterie, które rozkładając się zużywają tlen i produkują CO2, co powoduje zmiany w pH, co również niekorzystnie odbija się na bakteriach."
Jak Wy to widzicie, czy 12 godz. napowietrzanie może mieć wpływ na mętnienie i rozwój pierwotniaków.
Linf
Imię: Jakub Pomógł: 14 razy Wiek: 33 Dołączył: 28 Cze 2009 Posty: 299 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-30, 22:08
Jaki macie filtr Może nie potrzebne jest dodatkowe napowietrzanie.
Mam akwarium od miesiąca wcześniej miałam mniejsze teraz 112 l . Zakupiłam 5 dni temu nowe ryby 2 skalary 2 kiryski 2 prętniki . Do tej pory nie miałam problemów z wodą a po zakupieniu nowych ryb w ciągu 4 dni z wody zrobiło mi się prawie mleko i śmierdziała . Wyłowiłam ryby bo już niektóre padły dałam je do świeżej wody która w dniu następnym też zrobiła się mleczna i wszystkie ryby mi padły . Zakupiłam też nowy pokarm . Co mogło być przyczyną tego zmętnienia czy bakteria przyniesiona z wodą ze sklepu czy może pokarm , chcę zaznaczyć że ryby miały się dobrze do póki nie sypnęłam im pokarmu , wszystkie jak jedna zdechły wraz .
Ja także mam mętną wodę, ale tylko trochę. Pewnie dlatego, że mam podłoże z białego żwiru. Na razie jest taka drugi dzień i mam pytanie. Czy ona stanie się jeszcze czystsza?
betka39, a filtr jaki masz, ile litrów na godzinę?
pan_kamillo masz świeży zbiornik. Woda powinna się wyklarować po kilku dniach. Filtrujesz wodę cały czas?
filtr nowy z wkładem węglowym 650 l/h wodę już w tej chwili mam ok wymieniłam ją umyłam zbiornik dałam odkażalnik i jest ok . Ja chcę wiedzieć jaka była przyczyna tak silnego zmętnienia wody w ciągu 8 godzin . Wychodząc do pracy zbiornik był normalny a jak wróciłam nie było prawie nic widać . No i ryby padły wszystkie . Wodę filtruję cały czas . Byłam w sklepie i pytałam czy nie mieli problemu u siebie i nic . Kurde szkoda mi najbardziej rybek bo miałam ich ok 30 szt
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.