a można prosić o różnicę między kH i gH i jeszcze inne... dgH, NO3 to wiem ale np co te azotany dają albo i nie dają, domyślam się jedynie, że to 'kupy' czyli nie do końca pożądane w akwarium substancje
_________________ "Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
Pojemność:: 240
Imię: Daniel Pomógł: 52 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 1393 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-07-23, 10:36
zejnowski napisał/a:
a można prosić o różnicę między kH i gH i jeszcze inne... dgH, NO3 to wiem ale np co te azotany dają albo i nie dają, domyślam się jedynie, że to 'kupy' czyli nie do końca pożądane w akwarium substancje
kH(dkH[stopnie niemieckie])=twardosc weglowa=zawartosc wodorowęglanow i weglanow.
gH(dgH[stopnie niemieckie])=twardosc ogolna=zawartość całkowita soli wapnia i magnezu.
NO3(azotany[mg/l])=kupki=nawoz dla roslinek; jezeli stezenie jest zbyt wysokie moze powodowac zakwit glonow, oraz zahamowanie wzrostu roslin.
Ja staram sie nie przekroczyc 15mg/l
_________________ Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
A może ktoś się pokusi o zestawienie wszystkich testów na poszczególne parametry. Ja dopiero siedzę w akwarystyce niecałe 3 lata, więc chciałbym poznać opinie pożadnego akwarysty wyczynowego, tzn może ktoś ma doświadczenie jakieś 5-7 lat?
I wtedy wie jakie testy (na jaki parametr) i jakiej firmy wg niego najlepsze.
szalinski_2005
Pojemność:: 60 :(
Imię: Piotr Pomógł: 31 razy Wiek: 35 Dołączył: 06 Cze 2007 Posty: 733 Skąd: gorlice
Wysłany: 2007-12-03, 21:55
kamilb napisał/a:
a co powiecie o tym?
5w1 ja nie polecam za mało dokładne
_________________ miłego dnia
croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-12-03, 22:35
to są bardzo ogólno-poglądowe testy. Wskazują mniej więcej i tak należy je traktować. Ale oczywiście lepsze to niż nic.
Używałem je jakiś czas i przeszdłem na kropelkowe. Dużo lepsze, aczkolwiek Slanter kiedyś sugerował ich kalibrację. Myślę, że godne rozważenia, ale pracochłonne.
Dla informacji, porównywałem dla przykładu test kropelkowy na NO3 JBL i Tetry. Różnica we wskazaniach była znaczna (10ppm i 15ppm), ale też poniekąd wynikała z tego, że JBL ma dużo większą skalę kolorów (chyba 10), a Tetra tylko 5.
Slanter
Imię: Grzegorz Pomógł: 79 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 971 Skąd: Phoenix, AZ
Wysłany: 2007-12-03, 23:14
Kalibrowanie testow owszem wymaga troche czasu (choc nie tak wiele), ale za to wiadomo jest z czym sie ma do czynienia. Rozne testy pokazuja rozne rzeczy. Czasem te same testy, gdy sa nowe, pokazuja jedna rzecz a gdy juz jakis czas poleza, pokazuja co innego. Jesli moge cos poradzic to:
1. Zdecyduj sie na jeden z najbardziej polecanych przez innych test i przy nim zostan.
2. Wykalibruj test
3. Przeprowadzaj testy wiedzac a nie zgadujac co one pokazuja
4. Kalibruj swoje testy co jakis czas (nie musi byc czesto) aby miec pewnosc.
5. Patrz punkt 3.
Po jakims czasie czlowiek zaznajamia sie z danym testem tak dobrze, ze kalibrowanie nie jest juz potrzebne.
Pojemność:: 54l
Imię: Paweł Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 28 Sty 2008 Posty: 32 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-01-31, 11:49
Witam założyłem akwarium 2 dni temu i natrafiłem w niedziele na te forum jestem kompletnie zielony i mam takie pytanka . Kupie se testy może w sobotę i jak np jest test na azotany i mi wykaże, że jest za dużo to jak mogę to zbić ( zmniejszyć mg/l ) i to pytanie tyczy sie też ph KH .
Paul_Pierce
Imię: Paul
Wysłany: 2008-01-31, 13:59
KH można obniżyć poprzez mieszanie wody destylowanej, przepuszczonej przez filtr RO lub kolumnę filtracyjną. W taki sposób obniży się również pH wody. Samo pH można zbić poprzez dozowanie dwutlenku węgla. Można próbować filtrowania przez torf, umieszczenia w akwarium szyszek olchy lub liści dębu. Obniżenie poziomu azotanów można uzyskać poprzez większą jednorazową podmianę wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.