Witam, po pewnym czasie postanowiłem do mojego 112l baniaka dlołożyć jeszcze jedną czwartą świetlówkę ,obece oświetlenie to 2x18W T8 865 + 24w T5 PG, chcę mieć jeszcze jedną 18w zeby bylo 3x18w ,i tu dylemat ,posiadam 2xswietlowki (te co były w standardzie) i jedną 18w Osram Fluora, Którą z nich dołożyć ? Czy może kupic jakąą inną? Zastanawiam się na aquarelle ale czy nie mozna by bylo dolozyc jednej z tych dwoch (gatunków)?
o kurza twarz ! człowieku oszalałeś ? 4 świetlówkę ? :O radzę Ci odpuść sobie niech bedzie jak jest
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-12-26, 15:38
foxi napisał/a:
o kurza twarz ! człowieku oszalałeś ? 4 świetlówkę ? :O radzę Ci odpuść sobie niech bedzie jak jest
foxi, co w tym dziwnego? Będzie jakieś 0,7W/l, i mało lumenów bo T8 to jednak nie T5. Sam chcę światła do swojego akwarium dołożyć, i to jeszcze więcej jak kolega matrix82.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
Co tu dziwnego? teraz mam 0,55w/l i rosliny ciągną ale jak pijane ślimaki ;/ przy 0,7w/l moze cos przyspieszy. Bardzo mi zalezy na efekcie "bąbelków" bo to znak ze rosliny mają dogodne warunki do szybkiego roswoju
Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej Pomógł: 16 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 449 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-26, 17:31
matrix82 napisał/a:
Którą z nich dołożyć ?
Aquarelle dużo lepsza od osram fluora, 200 lumenów więcej.
Każda świetlówka, którą masz będzie OK w połącznieu z 865. Osram fluora bardziej podkreśli kolory ryb i jednak będzie lepsza dla roślin. Standardowa, czyli 840 zrobi akwarium bardziej zielone, co mi się osobiście bardziej podoba. Spróbuj, zobacz co Ci się bardziej podoba, pokombinuj Możesz zrobić również kombinacje tych trzech 18W: Fluora, 865, 840 (standard).
owszem zgodzę się ze parę glonow jest zawsze w kazdym zbiorniku, ale wiele ludzi posiada jeszcze mocniejsze oswietlenie niz ja zamiezam miec, i nawet unikają ataku (nadmiaru) glonów ,czemu ja nie mogł bym uniknąć?
Sory ze sie doczepie ale mam pytanie mam akwa 128l i mam oswietlenie 1x18w 1x20w czyli wychodzi 0,29w/l i mialem zamar dolozyc jeszcze 1x18 i wychodzilo by 0,43w/l i tu moje pytanie czy wystarczy mi tyle swiatla ?? Czekam jeszcze na przesylke z dyfuzorem i innymi drobiazgami i Co2 startuje za kilka dni .
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6631 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-29, 08:16
0,43w/l to trochę za mało, ale i tak będzie znacznie, znacznie lepiej niż stan obecny. Dla mniej wymagających roślin wystarczy, na te bardziej wymagające... musisz jeszcze poczekać.
P.S. Kosiarki to stadne ryby, jedna to znacznie za mało.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Dzis powinno przyjść oswietlenie pozyjemy zobaczymy najwyzej sie wyłączy jedną 18w ,powiedzcie mi jeszcze jedno. Na dzien dzisiejszy swiece 8h jak dojdzie 18w to jak ją swiecić? Bo chyba raczej nie na 8h odrazu?
[ Dodano: 2009-12-29, 09:09 ]
PS. Pierwszy raz podlanczam zestaw na stateczniku magnetycznym (wczesniej podlaczalem T5 na elektroniczym) i nie chce zeby wybilo korki (albo cos innego) Przedstawiam wam ponizej (moj) schemat ,czy on jest prawidłowy?
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6631 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-29, 09:56
Jeżeli nie znacie sie na elektryce, nie mieliście z tym nigdy kontaktu, macie jakiekolwiek wątpliwości, usilnie doradzam przekazanie wykonania instalacji w ręce osoby która wie co robi, zna sie na tym bądź ma odpowiednie, wymagane uprawnienia.
Prąd jest naprawdę niebezpieczny - i w imieniu swoim oraz reszty ekipy opiekującej się forum zdecydowanie odradzam wszelkich eksperymentów na własną rękę osobom nie posiadającym dostatecznej ku temu wiedzy, praktyki i narzędzi.
Informuję również że nasze forum i osoby z nim związane nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za wypadki które mogą się przydarzyć (oby nie) z samodzielnymi przeróbkami jakichkolwiek instalacji elektrycznych wykonanych według porad uzyskanych na forum
... ale wygląda prawidłowo
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.