seven
Pojemność:: 23 l
Imię: Kamil
Wysłany: 2010-05-30, 13:53 Wysoka temperatura w akwarium - 27-29 C
Przeczytałem temat o oświetleniu i dzięki niemu jeszcze bardziej utwierdziłem się w tym, że moim problemem jest oświetlenie. Już tłumaczę o co chodzi
W akwa (23l) są gupiki. Jeszcze przed ich umieszczeniem, gdy była tylko woda, temperatura przez kilka dni się nie zmieniała i utrzymywała się na poziomie 21C (taka powinna być dla tych rybek?). Po zamontowaniu pokrywy, włączeniu światła, w następny dzień sprawdziłem temperaturę i zobaczyłem, że jest 29C, a to chyba za gorąco? Od razu zrozumiałem, że to wina światła, bo mam niestety standardową pokrywę z żarówką 25W, która jak widać niemiłosiernie się grzeje. Przez noc temp. spada do 25C, ale raz, że to i tak za dużo, a dwa, że takie skoki nie są dobre. Termostat w grzałce też nie pomaga.
Czy taka temperatura może spowodować, że rybki po prostu padną na śmierć?
Jakie mam możliwości w kwestii zmiany oświetlenia? Czy są pokrywy do 25l z wbudowanymi świetlówkami? Wyczytałem, że można samodzielnie zamontować świetlówkę, ale wole samemu tego nie robić, prąd to nie moja bajka. Znalazłem jeszcze coś takiego http://www.rybarium.pl/sk...23/_105208.html , byłoby to ok?
Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-05-30, 14:58
Tak, taka lampka byłaby w sam raz, ale po co przepłacać, jak za kilka/kilkanaście złotych możesz kupić żarówkę energooszczędną z małym gwintem o mocy 11W (czyli takiej samej jak lampka z linka)
Sam w swoich mniejszych akwariach tak zamieniłem oświetlenie i sprawdza się bardzo dobrze
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-30, 16:42
27-29 stopni żadnej krzywdy gupikom nie zrobi. Za to 21 stopni to znacznie za mało. Właściwa dla tych ryb temperatura to ok. 23-28 stopni. A problem jest jak zwykle w... za małym zbiorniku, w którym nie da się w zasadzie właściwie ustabilizować temperatury. I druga sprawa - masz tam grzałkę? ustaw ją na 27 stopni i będzie stabilnie
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
seven
Wysłany: 2010-05-30, 16:50
maol, tak, mam grzałkę z termostatem. Ustawię na 25 na razie, zobaczymy czy w ogóle zadziała Po jakim czasie powinna się wtedy ustabilizować temp.?
A jesteś za tym, żeby zmienić tą żarówkę na coś jakąś inną mimo wszystko?
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-30, 17:05
Jeżeli ustawisz grzałkę na 27 st., to temperatura ustabilizuje się po kilku godzinach. A zwykła żarówka (bo taka z reguły jest w pokrywach do tak malutkich zbiorników) to wogóle fatalne rozwiązanie - wstaw najmniejszą możliwą świetlówkę kompaktową.
...a najlepsze rozwiązanie, to wymiana zbiornika na większy.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
seven
Wysłany: 2010-05-30, 17:32
maol napisał/a:
wstaw najmniejszą możliwą świetlówkę kompaktową.
A są z małym gwintem? Bo taki potrzebuje. Możesz podać przykład?
maol napisał/a:
...a najlepsze rozwiązanie, to wymiana zbiornika na większy.
Dopiero co bawiłem się z tym... Aktualnie funduszy brak, a zresztą nawet nie mam miejsca.
"Mam na głowie tyle folii, że odbieram HBO" Sandra Bullock, "Miss Agent"
seven
Wysłany: 2010-06-23, 18:49
Od jakiegoś czasu mam tą świetlówkę http://www.energooszczedn...de_proddet.html i muszę stwierdzić, że jest o niebo lepiej. Faktycznie się nie nagrzewa, a jednocześnie nie podgrzewa się woda, której temperatura jest stała jak skała dzięki grzałce z regulacją i wynosi 25 stopni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.