Pojemność:: 240 L
Imię: Kamil
Wiek: 27 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 165 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2010-08-25, 20:57 Dobre oświetlenie do 240L
Witam mam zakupione akwarium o poj. 240L wszystko w standardzie pokrywa również (plastikowa) tylko tyle, że ma 2 świetlówki i nie wiem jakie światło założyć aby było dobrze czytałem o dołożeniu świetlówek ale nie wiem na jakiej zasadzie sie to robi i czy to jest konieczne bo być może 2szt jakiejś fajnej firmy i dobre to może wystarczą.
Pojemność:: 240 L
Imię: Kamil
Wiek: 27 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 165 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2010-08-26, 19:10
SuperCool napisał/a:
jak coś pogmatwałem to pytaj - albo opiernicz
Chyba sobie żartujesz:) Nie mam z kim tak pogadać normalnie prze tel. bo na forum to schodzi się czasowo Chcę mieć akwarium z dużą ilością fajnych roślin nie chcę samej wody i piasku na allegro patrzyłem jakieś oświetlenia które dokłada sie do standardowych pokryw może takie będzie lepsze bo ta belka co się zakłada na akwarium co pisałeś to sądze, że nie wejdzie pod pokrywę:)
Pojemność:: 240L
Imię: Robert Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 05 Maj 2008 Posty: 143 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-08-27, 05:54
Jeśli akwa nie jest profilowe tylko proste i ma klasyczną obudowę 2x30W do wrzuć do środka dodatkowo 2x54W T5. Razem będziesz miał 168W co daje bardzo dobre 0,7W/L. Ja u siebie tak mam i jestem bardzo zadowolony. Świetlówki wchodzą na styk, doświetlają doskonale boki i wymagają tylko delikatnej modyfikacji w pokrywie (wycięcie po bokach 2 małych otworków na oprawki bryzgoszczelne + malutkie dziurki na śrubki mocujące dla odbłyśników)
Ingerencja ta jest praktycznie niezauważalna optycznie lub w minimalnym stopniu i nie wpływa na walory estetyczne obudowy.
Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2010-08-29, 23:36
pkamil1, im więcej dołożysz tym więcej będziesz musiał dawać innych składników potrzebnych dla roślin do wzrostu tak aby nie mieć glonarium. Może tu coś znajdziesz więcej: http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics5/10809.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.