Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dobre oświetlenie do 240L
Autor Wiadomość
pkamil1 

Pojemność:: 240 L
Imię: Kamil
Wysłany: 2010-08-25, 20:57   Dobre oświetlenie do 240L

Witam mam zakupione akwarium o poj. 240L wszystko w standardzie pokrywa również (plastikowa) tylko tyle, że ma 2 świetlówki i nie wiem jakie światło założyć aby było dobrze czytałem o dołożeniu świetlówek ale nie wiem na jakiej zasadzie sie to robi i czy to jest konieczne bo być może 2szt jakiejś fajnej firmy i dobre to może wystarczą.

SuperCool 
EkOsYsteM

Pojemność:: 54
Imię: Gabriel
Wysłany: 2010-08-26, 18:09   

Witaj ...

bardzo zależy czy chcesz mieć piękne rośliny tam czy jakiś biotop np tanganika ... malawi

Ogólna zasada brzmi 0.5 w / l
:) w tym wypadku - no ... jest to już dość spory litraż - należało by się najmniej 100 watów.

Przeczytaj jakiej mocy są te świetlówki :)

Dokładanie świetlówek można sobie uprościć zakładając całą belkę oświetleniową - drogie ale dla wygodne ... - :P dla leniów ;)

Szybko się zorientowałem że dawane są tam świetlówki 2x30 w ... :zdziwko: ... jak zawsze w oryginalnych pokrywach

ja to bym dołożył drugie tyle :|
conajmniej 2 x 20

ale to już zależy od Ciebie czy będziesz chciał mieć Holenderskie akwarium ;) czy jakieś mało wymagające rośliny i looz :)

Pozdrawiam - jak coś pogmatwałem to pytaj - albo opiernicz ;)

pkamil1 

Wysłany: 2010-08-26, 19:10   

SuperCool napisał/a:
jak coś pogmatwałem to pytaj - albo opiernicz ;)

Chyba sobie żartujesz:) Nie mam z kim tak pogadać normalnie prze tel. bo na forum to schodzi się czasowo :( Chcę mieć akwarium z dużą ilością fajnych roślin nie chcę samej wody i piasku :) na allegro patrzyłem jakieś oświetlenia które dokłada sie do standardowych pokryw może takie będzie lepsze bo ta belka co się zakłada na akwarium co pisałeś to sądze, że nie wejdzie pod pokrywę:)

robertox23x 
robertox23x

Pojemność:: 240L
Imię: Robert
Wysłany: 2010-08-27, 05:54   

Jeśli akwa nie jest profilowe tylko proste i ma klasyczną obudowę 2x30W do wrzuć do środka dodatkowo 2x54W T5. Razem będziesz miał 168W co daje bardzo dobre 0,7W/L. Ja u siebie tak mam i jestem bardzo zadowolony. Świetlówki wchodzą na styk, doświetlają doskonale boki i wymagają tylko delikatnej modyfikacji w pokrywie (wycięcie po bokach 2 małych otworków na oprawki bryzgoszczelne + malutkie dziurki na śrubki mocujące dla odbłyśników)

Ingerencja ta jest praktycznie niezauważalna optycznie lub w minimalnym stopniu i nie wpływa na walory estetyczne obudowy.

pkamil1 

Wysłany: 2010-08-27, 06:37   

0,7W/L to nie za dużo a może dołożyć 2x24W lub 2x39W ? Bo Twoja wersja nie będzie pożywką dla glonów? Tak akwarium mam w prostokącie.

Plewek01 
Power on...

Pojemność:: 112l
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-29, 23:36   

pkamil1, im więcej dołożysz tym więcej będziesz musiał dawać innych składników potrzebnych dla roślin do wzrostu tak aby nie mieć glonarium. Może tu coś znajdziesz więcej: http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics5/10809.htm

pkamil1 

Wysłany: 2010-09-15, 09:52   

Dokupiłem zestaw bez ingerencji w pokrywe GLO coś tam... do tego kupiłem 2 świetlówki 1x Sylvania grolox i sylvania aqua..... 2x39W

Odpowiedz do tematu