Pojemność:: 52 L
Imię: Kamil Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 12 Cze 2007 Posty: 106 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-15, 19:40 W jakich godzinach
Witam.
Kupiłem sobie czasowy włącznik i wyłącznik prądu. Ustawiłem go na 10 godzin pracy i ...
Od której godziny ustawić włączenie? 9? 10?
W sumie dobrze jest gdy światło świeci się wieczorkiem po 21 bo można sobie na rybki popatrzeć, ale z drugiej strony to chyba już powinno być zgaszone?
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-08-15, 19:55
nie koniecznie, akwarium, to i tak sztuczny zbiornik, więc nie wszystko musi być tak jak w naturze... Oświetlenie zresztą najważniejsze jest wbrew pozorom dla roślin - to dla nich przerabiamy w końcu pokrywy a roślinom obojętne są godziny naświetlania, ważny jest czas... Kiedyś było nawet, że można naświetlać z przerwą i to nie szkodzi. Np zapala się o 9 i pali się do 14 i potem od 16 do 21 i też masz 10 godzin. Ale jeśli nie chcesz kombinować, to ustaw tak, żebyś mógł sobie pooglądać - zacznij później i później skończ, to nie zaszkodzi... Zresztą w przyrodzie, to naświetlanie jest każdego dnia inne, i w dodatku wydłuża się z porami roku, a ty robisz stałe więc nie musisz się upodabniać całkiem do natury
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
No dokladnie. Takich to ja mam 4 Tylko, ze jeden za 10zl kupowalem.
Co do swiatla to mam od 11:30 do 21:10.
Poza tym, czas naswietlania zalezy od mocy swietlowek. Jezeli masz 0,5W/l mysle, ze 10godzin bedzie odpowiednia iloscia. Jezeli masz 0,3W/l to mozesz dac 12h.
_________________ Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Pojemność:: 240
Imię: Daniel Pomógł: 52 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 1393 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-08-16, 11:13
Wiadomo, ze lepiej miec 0,5W, lecz mowie, ze jezeli sie ma 0,3W to mozna zostawic na 12h, a jak sie ma 0,3W to lepiej zostawic na 10h.
Zostaje przy tym i nie zmienie zdania.
Pozdrawiam!
_________________ Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-08-16, 11:27
D4ni3l napisał/a:
ze jezeli sie ma 0,3W to mozna zostawic na 12h, a jak sie ma 0,3W to lepiej zostawic na 10h.
chyba przy drugi powinno być 0,5W?
ale nie sądzisz, że długi czas naświetlania przy dodatkowo słabszym oświetleniu powoduje zakwit glonów?? Właśnie to się radzi żeby ich uniknąć - skrócenie czasu i zwiększenie mocy, a w takim wypadku jak podałeś jest i jedno i drugie - mała moc i dłuższy dodatkowo czas... Masz prawo do swojego zdania, ja też do końca nie jestem pewien, co jest lepsze dla roślin - dłuższy czas naświetlania ale obecność glonów, cz krótszy bez nich...
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
Pojemność:: 52 L
Imię: Kamil Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 12 Cze 2007 Posty: 106 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-16, 12:05
Ostatecznie naświetlam 10h od 12 do 22.
Mam akwarium 52 litry, ale po odjęciu żwiru faktycznie wchodzi 45 litrów.
Oświetlenie w pokrywie 15W + 8W które sam dorzuciłem. Razem daje 23W, więc jest wymagane 0,5W na l
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6628 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-16, 16:37
Drobna uwaga - sugerowane wcześniej włączanie światła z przerwą w środku dnia nie jest najlepszym pomysłem. W naturze słońce raczej rzadko gaśnie w południe, a wprowadzenie takiej innowacji powoduje tylko wybicie ryb z normalnego dziennego rytmu.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.