Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: D4ni3l
2007-08-22, 16:01
Świetlówki do holendra. Dobre ?
Autor Wiadomość
112litrów 
Adam

Pojemność:: 112
Wysłany: 2007-08-22, 02:20   Świetlówki do holendra. Dobre ?

Czy to mi wystarczy do Akwa 150x40x40,240litrów jezeli mam zamiar robic holendra ? ...
Są to dwie świetlówk Life Glo i Sylvania Grolux po 54 watt razem z belką i odbłysnikami dodaje fotke ;]

belka.jpg
Belka + 2x54w
Plik ściągnięto 54 raz(y) 73,03 KB

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2007-08-22, 05:41   

Jeżeli ma to być holender, gęsto obsadzony roślinami, pomyślałbym nad jeszcze jedną taką świetlówką. Albo i dwiema, dla bardziej wymagających roślin.

Morter 
w końcu wróciłem?

Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr
Wysłany: 2007-08-22, 08:31   

to wystarczy do zwykłego akwarium roślinnego, ale w holendrze niema czegoś takiego jak "za dużo światła" - masz miejsce i kasę - dokupuj, ale na początek wystarczy chyba

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

112litrów 
Adam

Pojemność:: 112
Wysłany: 2007-08-22, 12:36   

Właśnie cienko z kasą :/ ale weźcie pod uwage to że akwarium jest niskie tylko 40cm ... Wydaje mi sie ze jak na poczatek to mi wystarczy .. a jak nie to bede kombinowal ..

WOJTEK 
WOJTEK

Imię: Wojtek
Wysłany: 2007-08-27, 16:26   

Wiem, że troszkę za późno, ale moim skromnym zdaniem na początek powinno wystarczyć, bo proszę pamiętać, że świetlówki T5 dają sporo więcej światła niż T8, a i możesz jeszcze policzyć ile lumenów masz na litr. W holendrach powinno być ok. 50-55 lumenów/l

Ebi 

Pojemność:: 54l, 96l
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Wysłany: 2007-08-27, 18:57   

WOJTEK napisał/a:
lumenów

Wytłumacz mi co to bo nie wiem. :oops: I jak to sie liczy.

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2007-08-27, 20:12   

Lumen jest to jednostka miary strumienia świetlnego, a ile tego ma świetlówka powinien podawać producent skrót to "lm", liczy się to dodając ilość lumenów ze wszystkich świetlówek a następnie dzieląc przez litraż akwarium np. ja mam akwarium 54 litrów i mam w nim 3 świetlówki po 15W dwie mają po 950lm, a jedna ma 850lm, czyli mi wychodzi tak (950+950+850)/54=51lm/l. Po za tym liczy się też poziom oddawania barw "Ra", słońce oddaje Ra 100, a świetlówki tylko do tego próbują dorównać, im wyższe ma Ra tym lepiej, bo np. zwykła świetlówka za 5zł z elektrycznego ma Ra ok. 65, a świetlówka Hagen Sun-glo ma Ra ok. 92-98 (z tego co czytałem). Widać więc, że przy świetlówce Hagen rośliny będą nam rosły o wiele lepiej. Dodatkowo liczy się też ilość wattów na litr. W ogóle ten temat jest długi i zdania są podzielone, bo jedni ilość światła liczą na watty, a inni na lumeny, a ja staram się to połączyć ;-)
Pozdro

Ebi 

Pojemność:: 54l, 96l
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Wysłany: 2007-08-28, 08:09   

Dzięki za wytłumaczenie.

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2007-08-28, 09:01   

WOJTEK napisał/a:
...zwykła świetlówka za 5zł z elektrycznego ma Ra ok. 65, a świetlówka Hagen Sun-glo ma Ra ok. 92-98 (z tego co czytałem). Widać więc, że przy świetlówce Hagen rośliny będą nam rosły o wiele lepiej. Pozdro

Nieprawda. Ra to wskaźnik odwzorowania kolorów, mówiący o tym, jak kolory o znanej nam przy oświetleniu słonecznym barwie będą wyglądały przy oświetleniu sztucznym. Nie ma to nic wspólnego z rośnięciem roślin - można mieć źródło światła o bardzo wysokim Ra, ale rośliny wogóle z tego światła nie skorzystają. Wysokie Ra oznacza, że np jasnozielona w świetle słonecznym roślina w akwarium, przy świetle sztucznym będzie nadal jasnozielona, a nie np. niebieskawa.

WOJTEK napisał/a:
...W ogóle ten temat jest długi i zdania są podzielone, bo jedni ilość światła liczą na watty, a inni na lumeny, a ja staram się to połączyć

bo jedno idrugie jest ważne, ale i powiązane. Strumień świetlny jest związany a mocąlampy, a dla większości akwariów przybliżenie 0,5 W / l jest w zupaełności wystarczające. Jeżeli za to mamy akwarium bardzo głębokie, morskie, lub obsadzone bardzo wymagającymi roślinami, przeliczenie strumienia światła jest wręcz konieczne.

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2007-08-28, 10:20   

Tak, ale Ra łączy się jednocześnie z jakością świetlówki, w specyfikacjach świetlówek widać, że wraz ze wzrostem Ra rośnie ilość lumenów czyli ilość oddawanego światła. I nie zgodzę się, że Ra ma mało do rośnięcia roślin, bo im wyższe Ra tym bardziej światło jest podobne do oddawanego przez słońce, które jest najlepszym oświetleniem. ;-)

Odpowiedz do tematu