Wysłany: 2007-08-29, 22:17 Co powiecie o takim oświetleniu??
Witam!
Mam pytanie:
mam baniaczek 54 litry i mam kupione świetlówki 2x 15W, 6000K, 850lm
starczy takie oświetlenie na jakieś 3 miechy, zanim znajdę trochę środków na to?
bo u mnie jak zawsze z kasą krucho, bo dosłownie tydzień temu kupiłem nowego kompa i ładnych parę złotych poszło się "huśtać"
za te 3 miesiące chcę dokupić jeszcze jedną świetlówkę 15W Philips Aquarelle, lub Opti Plant.
Potem będą święta i troszkę kaski wpadnie to się pomyśli o butli CO2, a na razie będę jechał na naszych wynalazkach.
Co wy na to? Wystarczy chwilowo te 30W, bo według wyliczeń wychodzi 0.56W/l i 28lm/l.
Pozdro
Imię: Krzysztof Pomógł: 45 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 376 Skąd: Głogów
Wysłany: 2007-08-30, 12:14
WOJTEK napisał/a:
według wyliczeń wychodzi 0.56W/l i 28lm/l.
Co prawda mamy nieco odmienną metodologię obliczeń (mi wychodzi c.a. 31,5 lm/l), ale biorąc pod uwagę, że prawidłowe natężenia światła w akwarium powinno wynosić 35-60 lm/l to IMHO takie oświetlenie powinno wystarczyć, o ile nie masz jakiś bardziej światłolubnych roślinek.
Btw, co to za świetlówki 15W, 6000K, 850lm? Jakie mają Ra?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.