Wysłany: 2010-07-08, 18:56 czy potrzebne sa "Bąbelki"
witam . Prosze o pomoc, mam akwa 70 l juwel rekord 700. Mam filtr wewnetrzny ktorego wylot skierowalem na tafle wody . ale nie mam czegos co by robilo bombelki . Wiec czy musze
dokupic takie urzadzenie ?
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-07-11, 15:55
Suja napisał/a:
Tak w normalnych warunkach nie zapominajmy jednak, że czasem niezbędne jest dodatkowe napowietrzanie ;].
...co nie zmienia faktu, że 99% napowietrzania odbywa się przez ruch tafli wody. Bąbelki nie powodują same w sobie nic, oprócz właśnie... ruchu powierzchni. Każde rozwiązanie powodujące taki ruch jest równie dobre. Jak kiedyś się tu na Forum śmialiśmy, może to równie dobrze być odpowiednio wytresowany chomik z wiosełkiem.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
seku
Imię: Slawek
Wysłany: 2010-09-08, 13:01
mam pytanie co do ruchu tafli wody. W jaki sposób należy ustawić wylot z filtra aby uzyskać taki efekt - czy wylot powinien być nad taflą wody? czy wystarczy jak ujście filtra znajduje się około 5 cm pod taflą wody i widoczny jest ruch wody na powierzchni.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-09-08, 13:52
Jeżeli wylot filtra jest pod powierzchnia i skierowany w jej stronę - i powoduje wyraźny ruch tafli wody - to wszystko jest w jak najlepszym porządku. W większości zbiorników wystarcza to do prawidłowego natleniania wody.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.