dzieki za opinie
nie zdecydowalem jeszcze ktory wybrac a najwieksza niewiadoma dla mnie to wlasnie Eheimy bo malo o nich pisza albo chociazby demonstruja na youtubie ;P
wszyscy pisza ze to dobre filtry dzieki prostemu wykonaniu ale z tego co wyczytalem to o prawie polowe mniejsze objetosciowo (ok 3l. clasic) gdzie np tetra lub fluval 6-7l. a rzy filtracji biologicznej podobno wazny jest duzy litrarz filtra z uwagi na wieksze mozliwosci wkladow.... nie wiem juz czym sie kirowac a powiecie mi moze jak dziala ten Eheim ? woda zasysana jest od gory przechodzi przez warstwy filtracyjne i dolem znow do akwa czy odwrotnie ?
szczerze powiem ze najsolidniejszy wydaje mi sie wlasnie Fluval bo nawet na youtube mozna znalesc oficjalny filmik o instalacji czyszczeniu tego filtra krok po kroku...
jesli moge to mialbym jeszcze jedno pytanie zwiazane z przerybieniem bo nie wiem na ile rybek w moim 180l. moge sobie pozwolic...
w chwili obecnej mam
5 malych skalarow
3 mieczyki
3 gupiki
13 neonek
+ rybki ktore dostalem z akwarium a ich nie planowalem czyli
2 kirysniki (samice ok 12cm)
2 zbrojniki (chyba lamparci, wielkie bydle ok 16cm ale podobno rosna do 55 i to mnei przeraza) wiecie moze jak rozroznic samca od samicy ?
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-08-17, 21:01
W rankingach bezawaryjności przoduje bez wątpienia Eheim.
Kubełki serii Classic produkowane są od ponad 20 lat i te egzemplarze ciągle filtrują w domach akwarystów.
To samo mówi za siebie.
Firma ta ma ogromne doświadczenie w tej branży, więc o pojemność wkładów bym się nie martwił.
Co ciekawe. Eheim podaje autentyczne przepływy wody przez ich kubełki, a nie zawyżone dane jak robią to inni producenci.
Przykładowo mój Eheim 2026 ma przepływ 650 l/h przy czystych wkładach (sama pompa 900 l/h). Sprawdziłem to i wyszło mi około 620 l/h.
Posiadam też Tetrę ex700, która w/g producenta ma 700 l/h. Sprawdzałem dokładnie umyty z czystymi wkładami - wynik to 380 l/h.
Ciekawe prawda?
Fluval nie jest jakiś super hiper. Stare filtry serii 3 i 4 były dość dobre, ale teraz to po prostu filtr klasy średniej, podobnie jak Tetra, czy JBL.
lepster napisał/a:
woda zasysana jest od gory przechodzi przez warstwy filtracyjne i dolem znow do akwa czy odwrotnie ?
Odwrotnie, czyli jak w większości kubłów, tylko jakie to dla Ciebie ma znaczenie.
W sprawie przerybienia - dobrze było by założyć osobny wątek. Na pewno wielu Ci pomoże.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Powiedzcie czy nie jest uciazliwe czyszczenie tych eheimow classic ? Nie maja koszykow to w jaki sposob mozna np wrzucic ceramike ? Czyszczenie tego musi byc niwygodne... czesto trzeba je czyscic ?
lukas19881
Pojemność:: 200 l i 56 l
Imię: Lukas
Wiek: 24 Dołączył: 01 Lip 2010 Posty: 53 Skąd: Haan (Niemcy)
Wysłany: 2010-08-21, 22:58
Witam chcialbym jeszcze wspomniec a raczej przestrzedz przed filtrami JBL serii e
nie bede sie duzo rozpisywal poprostu bylem posiadaczem e700 i filtr nie radzil sobie z akwarium 60l . Tu daje linka do dyskusji defektow tych filtrow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.