Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtry Zewnetrzne
Autor Wiadomość
Tofifi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-15, 12:56   

Ja mam eheima 2224 - polecam za kulturę pracy, są werje term jeszcze z grzałką wbudowaną - mój model akurat jej nie ma ale ceny są podobne

lepster 

Pojemność:: 180l.
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2010-08-17, 20:35   

dzieki za opinie :)
nie zdecydowalem jeszcze ktory wybrac a najwieksza niewiadoma dla mnie to wlasnie Eheimy bo malo o nich pisza albo chociazby demonstruja na youtubie ;P
wszyscy pisza ze to dobre filtry dzieki prostemu wykonaniu ale z tego co wyczytalem to o prawie polowe mniejsze objetosciowo (ok 3l. clasic) gdzie np tetra lub fluval 6-7l. a rzy filtracji biologicznej podobno wazny jest duzy litrarz filtra z uwagi na wieksze mozliwosci wkladow.... nie wiem juz czym sie kirowac a powiecie mi moze jak dziala ten Eheim ? woda zasysana jest od gory przechodzi przez warstwy filtracyjne i dolem znow do akwa czy odwrotnie ?
szczerze powiem ze najsolidniejszy wydaje mi sie wlasnie Fluval bo nawet na youtube mozna znalesc oficjalny filmik o instalacji czyszczeniu tego filtra krok po kroku...

jesli moge to mialbym jeszcze jedno pytanie zwiazane z przerybieniem bo nie wiem na ile rybek w moim 180l. moge sobie pozwolic...
w chwili obecnej mam
5 malych skalarow
3 mieczyki
3 gupiki
13 neonek
+ rybki ktore dostalem z akwarium a ich nie planowalem czyli
2 kirysniki (samice ok 12cm)
2 zbrojniki (chyba lamparci, wielkie bydle ok 16cm ale podobno rosna do 55 i to mnei przeraza) wiecie moze jak rozroznic samca od samicy ?

#marthinez 
Chwastolog :)

Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-08-17, 21:01   

W rankingach bezawaryjności przoduje bez wątpienia Eheim.
Kubełki serii Classic produkowane są od ponad 20 lat i te egzemplarze ciągle filtrują w domach akwarystów.
To samo mówi za siebie.
Firma ta ma ogromne doświadczenie w tej branży, więc o pojemność wkładów bym się nie martwił.
Co ciekawe. Eheim podaje autentyczne przepływy wody przez ich kubełki, a nie zawyżone dane jak robią to inni producenci.
Przykładowo mój Eheim 2026 ma przepływ 650 l/h przy czystych wkładach (sama pompa 900 l/h). Sprawdziłem to i wyszło mi około 620 l/h.
Posiadam też Tetrę ex700, która w/g producenta ma 700 l/h. Sprawdzałem dokładnie umyty z czystymi wkładami - wynik to 380 l/h.
Ciekawe prawda?

Fluval nie jest jakiś super hiper. Stare filtry serii 3 i 4 były dość dobre, ale teraz to po prostu filtr klasy średniej, podobnie jak Tetra, czy JBL.
lepster napisał/a:
woda zasysana jest od gory przechodzi przez warstwy filtracyjne i dolem znow do akwa czy odwrotnie ?
Odwrotnie, czyli jak w większości kubłów, tylko jakie to dla Ciebie ma znaczenie.

W sprawie przerybienia - dobrze było by założyć osobny wątek. Na pewno wielu Ci pomoże.

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

lepster 

Pojemność:: 180l.
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2010-08-18, 17:50   

Powiedzcie czy nie jest uciazliwe czyszczenie tych eheimow classic ? Nie maja koszykow to w jaki sposob mozna np wrzucic ceramike ? Czyszczenie tego musi byc niwygodne... czesto trzeba je czyscic ?

lukas19881 

Pojemność:: 200 l i 56 l
Imię: Lukas
Wysłany: 2010-08-21, 22:58   

Witam chcialbym jeszcze wspomniec a raczej przestrzedz przed filtrami JBL serii e
nie bede sie duzo rozpisywal poprostu bylem posiadaczem e700 i filtr nie radzil sobie z akwarium 60l . Tu daje linka do dyskusji defektow tych filtrow

http://www.aquaforum.pl/p...a7ccb2806f3ab35

Przeczytajcie i napiszcie co o tym sadzicie

szalinski_2005 

Pojemność:: 60 :(
Imię: Piotr
Wysłany: 2010-10-07, 12:58   

witam czy może mi ktoś udzielić informacji na temat filtra JEBAO 502

Odpowiedz do tematu