Pojemność:: 112L
Imię: Dominik Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 115 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2010-03-08, 17:07 Obsada 112l......
Witam !
Mam :
12 Brzanek Sumatrzańskich
4 Cierniooczki Myersa
I około 10 Zbrojników Niebieskich (zostaną tylko 2 pary, bo sprzedam jak wyrosną)
I tu moje pytanie: Czy będzie zupa rybna jak dodam 12 Brzanek Mszystych??
P.S. Czy jest jakiś przelicznik ile ryb można trzymać w danym akwarium, czy tylko na oko się dobiera obsade??
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-08, 17:11
10 zbrojników niebieskich 2 112L
2 to góra do 200L.
Odpadają całkowicie w twoim litrażu.
Co do przelicznika:
minimum 5L wody na rybkę która nie przekracza 2cm
jeżeli przekracza - minimum 10L
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-09, 17:25
Żadem przelicznik typu cm/l nie ma sensu. Każdy gatunek ma własne wymogi, nie uwzględniając ich wychodzi, jak napisał Pavelek, że gibiceps w 30l jest OK. A nie jest. Są gatunki które nie tylko tolerują, ale wręcz lubią zagęszczenie, są też takie gdzie para na zbiornik to maks, choć same ryby maja po kilka centymetrów. Są takie które potrzebują toni, a są gatunki dla których liczy się praktycznie tylko powierzchnia dna.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 112L
Imię: Dominik Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 115 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2010-03-09, 20:03
no to kwestie przelicznika mamy z głowy
wracając do 1 pytania, czy powiększać stado o te 12 Brzanek Mszystych, czy może jakiś inny gatunek z azji południowo-wschodniej, bo jak na moje oko to troche pusto w tym baniaku
Mam podobne pytanko co do wielkości zbiornika tylko ze na start mam:
15 gupików
7 molinezji
2 zbrojniki
Jakie inne rybki mogę jeszcze dorzucić tak aby się nie pozjadały i żeby nie było ich za dużo.
Zbrojniki w tygodniu ida do innego własciciela do akwa ponad 300l tak ze ich nie licze
[ Dodano: 2010-03-26, 10:46 ]
mam już te 112l i po wpuszczeniu mojego stadka bez zbrojników jest trochę pusto.
myślę o kupieniu:
otosków
pretników karłowatych
bojowników ale czytałem ze inne rybki mogą je podgryzać
albo trochę neonków
zamiast otosow polecono mi krewetki ( nie wiem czy mogę w tym akwa mieć jedno i drugie?)
Ile i co mogę wrzucić do tego akwa bo im więcej czytam to coraz mniej pojęcia mam prosze o rade.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.