Pojemność:: 100l
Imię: Mateusz
Nazwisko: Koziarski
Wiek: 17 Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 58 Skąd: Koluszki City
Wysłany: 2010-07-27, 18:25 Nenonki One Problem/
Otóż w 112l mam 14 neonek wraz z innymi rybami. Tylko jest jeden problem tych 14 neonek praktyczneinie widać podczas pływania w grupach. nie tworzą tak bardzo pięnkych łąwic bo praktycznie ciągle siedza w liściach kryptokoryny. Nie iwem aby uzyskać ładny efekt zwiększyć ich liczbę czy jak>? I jeśli tak to do ilu? Z góry dzięki.
Mam
3 mieczyki samiec +2samice
2molly
Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-07-27, 19:27
owszem neonki do zdiec sa straszone bo w sytulacji zagrozenia twoza zwarta grupe a jak sie czuja w miare bezpiecznie to sie rozlaza po calym akwa i jesli to neon czerwony to nie uda sie ich rozmnozyc.
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Wysłany: 2010-07-27, 19:28
Yhy. czyli piękne ławice to bujda?? BO u mnie sa czasem łąwice jak je porzadnie coiś wystraszy albo denne wpłyną w ich grupę. A macie jakies propozycje co często na widoku pływa?? A co do mieczyków to jest więcej samic bo 2 a samiec 1 Uważam żę za małę akwa na więcej samców bo by sie ganiały chyba . a samic no może o jedną za mało al eujdzie jakoś a co do rozmnażania to zawsze zjadają narybek:)
Pojemność:: 450 l
Imię: Kinga Pomogła: 19 razy Wiek: 28 Dołączyła: 15 Cze 2010 Posty: 638 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-27, 20:00
Ja szukałam najbardziej "kontaktowej" ławicy i wygrały Czerwonogłówki (Zwinnik Blehera). Nawet najdrobniejszy ruch za szybą powoduje żwawe pływanie ławicy wzdłuż akwarium.
[ Dodano: 2010-07-27, 21:01 ]
A tylko dodam że są dość duże, więc nie wiem jak z litrażem wyjdzie...
Wysłany: 2010-07-27, 20:16
Niestety nie dostępne u mnie w mieście a i w łodzi na giełdzie w niedzielę nie widziałem takowych . Bo neony to naprawdę muszą być postraszone. Zastanawiam się także nad danio one sa bardzo ruchliwe i pływają w grubie ale czy o łąwicą to chyba raczej tak tego nazwac nie można. Albo jakieś inny rybki nei koniecznie ławiczanki. Hmm. Musze pomyśleć. Bo skalarki to i tak odpadają. Chociaż miałem je przez rok w tym akwarium w ilości 3 sztuki nawet dużę i wszystko było gites Ale nie wiem czy to tak. bo na gurami mam chęc ale wiem co one potrafią. Miałem je kilka razy właściwie 2 razy i o dziwo zawsze biedaki ganiały mi wszystkie rybki które miały coś czerwonego na sobie. W ten sposów 2 mieczyki były non stop męczone
Ja mam razborki klinowe i u mnie się ładnie w stadku trzymają. Tylko czasem sie na chwilę rozpłyną Mam z nimi bojowniki i danio które u mnie się wogóle nie trzyma w stadzie z kolei
Wysłany: 2010-07-27, 20:27
CO do internetka brzanki orąbały by mi ogonek mieczyka raz dwa.. A no wieć tak rozbony hmm musze pomyśleć. ale przyznasz żę danio jest bardzo ruchliwe? A właśnei ja miałem bojowniki ze 3 i każdy szybko zdechł. Podobają mi się ale ich nie kupie bo myśle że przez warunki w jakich w sklepach sa trzymane stają sie dzikie i umierają szybko
Pojemność:: 375l
Imię: Anna Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 178 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-07-28, 08:04
Ja mam stado tęczanek i trzymają się w tzw. "kupie".
_________________ "Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
aidi
Pojemność:: 50l w przybliżeniu :/
Imię: Gosia Pomogła: 36 razy Wiek: 23 Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 900 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-07-28, 09:24
kozi123 napisał/a:
A właśnie ja miałem bojowniki ze 3 i każdy szybko zdechł. Podobają mi się ale ich nie kupie bo myślę że przez warunki w jakich w sklepach są trzymane stają się dzikie i umierają szybko
mój żył 2,5 roku to krótko jak na bojaka ale to była wina akwa (tamto było za małe), aktualnie mam samiczkę żyje ponad rok u mnie i żyć będzie... jednak powiem szczerze że mam zwyczaj kupowania bojaków tylko ze sklepów w których pływają one w porządnych akwariach a nie w kulach czy szklankach bądź 1 dm3 wody wtedy mam bynajmniej pewność że przeżyją i w moim akwa
_________________ Hotel Dla Zwierząt WESOŁA SFORA zaprasza gości w swoje progi
tel 508- 546-594 adres Gdańsk ul Otomińska 45C MAMY WOLNE MIEJSCA
Wysłany: 2010-07-28, 20:46
Hmm a u Ciebie bojowniczki pływają po całym akwa czy jak? BO u mnie siedział w liściach ciągle. I jestem praktycznie pewny że to przez kubeczki Tak im zalezy na wybarwieniu a my kupując je tak dużo tracimy...
Ja także mam teraz bojka z kubeczka. I pierwsza jego reakcja jak trafił ze 100ml kubka do 100l to był szok. Ganiał wszystkie rybki, puszył się... A teraz po prawie 3 miesiącach pływa spokojnie po akwarium między krzakami. Tylko teraz taki leniwy jest nie chce mu się pływać... Nie wiem czy wszystkie bojki tak mają czy tylko mój...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.