Witam,
W akwarium mam narazie tylko glonojady i stadko kirysków. Te rybki nie powinny zjadać roślin a jednak ;( coś je zjada. Najprawdopodobniej to kiryski, czy to możliwe? Szukałem o takich przypadkach na forum, ale takie coś niemiało miejsca.
Głównie zjadającymi roślinkami to moczarka i taka inna roślinka, której nazwy niepamiętam. Jak temu zaradzić? chcę mieć akwarium roślinne, ale jak tak dalej pójdzie to nic niezostranie.
Pomoże urozmaicenie diety kirysków o jakiś pokarm roślinny? widziałem różne tabletki dla rybek dennych i specialne dla kirysków, ktoś może to stosował? Czy to może pomóc? lub dodajcie jakieś swoje opinie.
ps. rybki karmię płatkami z tropical i jedzą bardzo chętnie.
To zwykle zbrojniki (proszę, nie ma czegoś takiego jak ''glonojady'') są skłonne do nagryzania roślin. Jak napisali poprzednicy, dodaj do diety ryb pokarm roślinny.
To zwykle zbrojniki (proszę, nie ma czegoś takiego jak ''glonojady'') są skłonne do nagryzania roślin. Jak napisali poprzednicy, dodaj do diety ryb pokarm roślinny.
A mi sie wydaje ze jednak jest coś takiego jak glonojady
_________________ 200 L - holender + paletki
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
Hmm skoro mają korzenie to bardzo dziwne zchowanie.Płatki tropicala ale jaki konkretnie ichtio ovo bio?
"Tropical Ichtio-vit" i "Tropical supervit 8mix" w tym ostatnim są jakieś dodatki roślinnych ekstraktów białkowych, glonów i produktów pochodzenia roślinnego. Przynajmniej tak pisze na opakowaniu Więc niewiem ;(
Ostatnio zmieniony przez Golab24 2010-08-08, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Pojemność:: 450 l
Imię: Kinga Pomogła: 19 razy Wiek: 28 Dołączyła: 15 Cze 2010 Posty: 638 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-08-08, 21:57
Jak dla mnie to wazne, że wiadomo o co chodzi z glonojadem. Uznaniowo można powiedzieć, że to ryba, która je glony. Podobnie jak nie istnieje coś takiego jak glony, a i tak wszyscy o nich piszą.
A mi sie wydaje ze jednak jest coś takiego jak glonojady
W slangu niedoszłych akwarystów pewnie jest.
A propo niedoszłych akwarystów nawet na stroni Tropical-a, firmie która chyba zna się na rybach akwarionych masz opis pokarmu dla ryb ze strefy dennej i przeczytaj dokładnie dla jakich ryb jest przeznaczony:
"...pokarm z powierzchni dna akwarium, np. kirysków, piskorków, sumów, glonojadów..."
Zwróć uwagę na ostatni wyraz "GLONOJADÓW",a te zdanie znalazłem zaraz po przeczytaniu twojego posta gdy szukałem jakiś pokarmów dla moich rybek. A tu masz linka jakbyś nie wierzył na słowo:
Tutaj
Nazywając Zbrojnika, glonojadem nie popełni się błędu, masz tu drugi dowód:
"Glonojady – ogólna nazwa ryb żywiących się glonami. Popularność niektórych gatunków spowodowała przypisywanie im nazwy zwyczajowej glonojad, np.: rodzina okrągłoprzyssawkowate" <- idealnie tumaczy to oco mi chodzi. Link tutaj
Ostatnio zmieniony przez Golab24 2010-08-08, 22:09, w całości zmieniany 1 raz
Pojemność:: 98l + 25l
Imię: Artur Pomógł: 8 razy Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 243 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2010-08-08, 22:19
Bo ci z Tropicala nie znają się na rybach. Wchodzą potem na to forum i się uczą dopiero
_________________ Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.