Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
czy mieczyki mogly sie zakazić?
Autor Wiadomość
bartekblu123 

Imię: bartek
Wysłany: 2010-08-12, 18:21   czy mieczyki mogly sie zakazić?

czesc wszystkim zdechly mi wszystkie gupiki i neonki,mieczyki sie dobrze trzymają czy mogą sie zarazic od tej wody ? bo te zdechle rybki mogly miec jakąs chorobe:(

Lermi 

Pojemność:: 450 l
Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-08-12, 19:57   

NATYCHMIAST oddzielenie tych, które są podejrzane o chorobę. NATYCHMIAST maksymalna podmiana wody ok 70 - 80%. Oczywiście woda z dodatkiem uzdatniacza. A jak masz odstaną to już w ogóle super. Jak już to zrobisz, to:
- cała obsada
- pojemność akwa
- kiedy akwarium było założone (jak dawno temu, to czy było coś dokupione)
- czy są mierzone parametry wody
- jakie były objawy, opisz chorobę
- czy ryby były leczone
Jak o czymś zapomniałam to dopiszcie mi forumowicze.

Linf 

Imię: Jakub
Wysłany: 2010-08-12, 20:11   

Lermi napisał/a:
NATYCHMIAST oddzielenie tych, które są podejrzane o chorobę.

Tu już bez paniki to co zdechło to zdechło a to co pływa to i tak już coś złapało jak miało złapać.

Lermi napisał/a:
NATYCHMIAST maksymalna podmiana wody ok 70 - 80%.

Tak duża podmiana też może nie wiele pomóc ponieważ jak pisałem wyżej reszta też juz może być chora.

bartekblu123, i teraz napisz nam to o co prosi Lermi . i czym były ewentualnie leczone.

Lermi 

Pojemność:: 450 l
Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-08-12, 22:13   

Też fakt, Linf. Biorąc pod uwagę liczbę denatów to może rzeczywiście przetrwały najsilniejsze.... Z tą podmianą bardziej mi chodziło o obniżenie poziomu amoniaku (nie wiadomo, czy jest taka potrzeba). Mogę się mylić... ale to nie powinno zaszkodzić.

bartekblu123 

Wysłany: 2010-08-13, 06:48   

mam wszystko co potrzebne roslinki filtr,grzałke,pokrywe ze swiatlem. zaczelo sie tak:poszedlem do zoologa bo rybki we wtorek mieszkam w nowym sączu a najblizszy byl na ul.Lwowskiej no to kupilem tam 3neonki bo więcej niebylo,Moja mama zauwazyla ze jedna zdycha powiedziala to sprzedawcy a on powiedzial ze ona jest tylko wystraszona. poszedlem do drugiego zoologa kupilem tam 5gupikow i następne 3 neonki, 2 kiryski i 1 glonojada.w ten sam dzien zdechły mi 2 neonki a i potem sie zaczelo a gupik mial zasuszaną pletwe i niemogl plywac.czy mozna jakos wyleczyc rybki ktore zostaly w akawarium? :dontgetit: prosze . mam rowniez sol bakteriobojczą i uzdatniacz.mieczyki te ktore teraz mam dobrze wyglądają:)

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-13, 07:44   

Masakra... zostaw to akwarium w takim stanie, w jakim jest. Nie dokupuj masowo ryb, a już na pewno nie chorych! Poczekaj dwa tygodnie, nie lejąc i nie sypiąc nic do zbiornika, nie robiąc również żadnych gwałtownych podmian wody. I poczytaj sobie trochę, np. tu:

http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics29/4037.htm
http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics29/3876.htm
http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics29/7187.htm

bartekblu123 

Wysłany: 2010-08-13, 08:02   

ok dzięki:)

Odpowiedz do tematu