Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
pokolec królewski.... moze kiedyś
Autor Wiadomość
tina023 
mam gupikarium hehe

Imię: paulina
  Wysłany: 2010-08-27, 08:09   pokolec królewski.... moze kiedyś

zamierzam kiedys hodować pokolca królewskiego (rybkę Dori z gdzie jest Nemo)jaki litraż na 5 osobników bo w google nie znalazłam :szok: i wie ktoś gdzie można kuić rafy koralowe prawdziwe albo sztuczne? :orany:

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-27, 08:48   

Dla pokolca królewskiego potrzebne jest akwarium morskie - sądzę, że ze 100l na jedna taka rybę powinno wystarczyć. Rafy - kupuje się odpowiednie żywe skały i dalej rosną sobie same. Jeżeli nie wiesz, gdzie je kupić, to oznacza że od takiego akwarium dzieli Cie dłuuga droga do wiedzy i duuużo kasy ( kilkanaście tysięcy zł na mały początek).

ruby_anger 

Pojemność:: 160l
Imię: aga
Wysłany: 2010-08-27, 13:47   

Cytat:
wie ktoś gdzie można kuić rafy koralowe prawdziwe albo sztuczne? :orany:

w lepszych sklepach zoolohicznych mozna kupic rafe,w Glasgow w 6 jest prawdziwa , ale pamietaj zaczynasz od ryb zimnolubnych,potem tropikalnych,gdyto opanujesz mozesz zaczac z rybami wymagajacymi,kolejnie paletki ktore jak wiadomo sa wyzsza szkola jazdy,bo paletki to ostatni krok przez akwarium moskim,jesli nie masz o tym pojecia to odpusc sobie,bo to naprawde nie dla poczatkujacych,bez urazy nie mowie ze jestes laik ale uwierz mi akwa morskie to duuuuzo roboty specjalne filtry i cala reszta inna niz w baniaku slodkowodnym

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Wysłany: 2010-08-27, 13:57   

...to nie do końca tak. Od akwarium morskiego można również przygodę z akwarystyka w zasadzie zacząć. Problem polega na tym, że w wypadku zbiorników z woda słoną barierą jest cena. Zbiornik słodkowodny kosztuje na początek w sumie ze 200zł (przy maluchu), za 2 tys. można mieć już naprawdę duży baniak. Zbiornik morski to wydatek na sam początek co najmniej kilku tysięcy złotych - a myśląc o pokolcach - co najmniej kilkunastu. Do tego dochodzi koszt niematerialny - czyli potrzebna wiedza. Wbrew pozorom, akwarystyka morska bardzo, bardzo różni się od słodkiej - i większość doświadczeń, nawet zdobytych na tzw. trudnych rybach nie przekłada się na wiedzę o morszczyźnie. Co nie oznacza że wiedzy nie trzeba mieć - konieczny jest znacznie większy jej zasób, znacznie bardziej tragiczne są również skutki niewiedzy. W akwarium słodkim w najgorszym przypadku będziemy mieli inwazję glona lub ospę. W morszczyźnie najdrobniejszy błąd to zwykle wybicie obsady w czasie rzędu nie tygodni - a godzin.

Ale posiadając odpowiednie zasoby finansowe, licząc się z klęskami na początku oraz ucząc sią przed jakąkolwiek czynnością związana z posiadaniem, zakładaniem czy opieką na takim akwarium - nic nie stoi na przeszkodzie żeby od tego zacząć.

P.S. Trzeba mieć również świadomość "ekologiczną". W zbiorniku słodkim możemy, i zwykle to robimy, zapewnić ekosystem pozwalający na życie ryb szczęśliwszych niż w naturze. Rosną większe, żyją znacznie dłużej i mają więcej potomstwa, niż warunkach naturalnych. W akwarium morskim jest dokładnie odwrotnie - tu tak naprawdę każde chwila to balans na wąskiej granicy pomiędzy życiem i śmiercią, ponieważ ekosystem akwarium jest tylko bladym cieniem ekosystemu oceanu - i wszystkie stworzenia morskie, bardzo wrażliwe na jakiekolwiek zmiany warunków nieustannie walczą o przetrwanie. Tu nie ma mowy o rozmnażaniu czy życiu dłuższym niż w naturze - tu codziennym pytaniem jest co dzisiaj się stanie... To smutna prawda - ale uważam ze przed podjęciem decyzji o posiadaniu morskiego zbiornika trzeba ją znać.

ruby_anger 

Pojemność:: 160l
Imię: aga
Wysłany: 2010-08-27, 22:35   

maol napisał/a:
W morszczyźnie najdrobniejszy błąd to zwykle wybicie obsady w czasie rzędu nie tygodni - a godzin.

Ale posiadając odpowiednie zasoby finansowe, licząc się z klęskami na początku oraz ucząc sią przed jakąkolwiek czynnością związana z posiadaniem, zakładaniem czy opieką na takim akwarium - nic nie stoi na przeszkodzie żeby od tego zacząć.

wlasnie do tego nawiazuje mowiac o trudnych rybach,mam konkretnie na mysli ze czlowiek uczy sie odpowiedzialnosci,systematycznosci i moze sie przekonacz czy da rade wytrwac,bo jak sam mowisz kilkanascie tysiecy...szkoda by bylo jak by sie znudzilo :przestraszony:

Tofifi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-27, 22:58   

maol napisał/a:
Cie dłuuga droga do wiedzy i duuużo kasy ( kilkanaście tysięcy zł na mały początek).

MAOL bez przesady! Jakie Kilkanaście?
Ja zakładam 200L i dla przykładu:
założenie to koszt około 2000-3000zl mówię o samym osprzęcie i żywej skale.
A dalej to już nie liczy się kosztów ale urządzanie fajnego 200L nie przekroczy raczej 5000-6000zl

Zgodzę się w 1 - wiedza wiedza i do znudzenia wiedza, ja jestem raczkujący chociaż czytam od pół roku nie mniej sprzęt sukcesywnie kompletuję,

Co do pokolców to z reguły bardzo ruchliwe rybki 100L to minimum

Plewek01 
Power on...

Pojemność:: 112l
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-29, 23:24   

Tofifi napisał/a:
MAOL bez przesady! Jakie Kilkanaście?
Ja zakładam 200L i dla przykładu:
założenie to koszt około 2000-3000zl mówię o samym osprzęcie i żywej skale.
A dalej to już nie liczy się kosztów ale urządzanie fajnego 200L nie przekroczy raczej 5000-6000zl

To jak z budową domu. Można zrobić tanio i dokładać non-stop do niego albo wydać więcej i odzyskiwać później po części zainwestowaną kasę. A na wykańczanie drobiazgów zawsze idzie najwięcej kasy. Tylko, że tego nikt nie liczy bo to zawsze mniejsze kwoty ale wydawane regularnie :P

Tofifi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-30, 08:27   

Plewek01 napisał/a:
To jak z budową domu. Można zrobić tanio i dokładać non-stop do niego albo wydać więcej i odzyskiwać później po części zainwestowaną kasę. A na wykańczanie drobiazgów zawsze idzie najwięcej kasy. Tylko, że tego nikt nie liczy bo to zawsze mniejsze kwoty ale wydawane regularnie :P

Czyli mam rozumieć, że popierasz maola?

A Orientujesz się w ogolę w cenach morskiej?

Plewek01 
Power on...

Pojemność:: 112l
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-30, 14:09   

Tofifi napisał/a:
Czyli mam rozumieć, że popierasz maola?

A Orientujesz się w ogolę w cenach morskiej?

Nie popieram nikogo ze względu właśnie na to, że się w cenach nie orientuje. Chodziło mi bardziej o to
Tofifi napisał/a:
A dalej to już nie liczy się kosztów ale urządzanie fajnego
. i tu zależy kto jak urządza. Jeden się zamknie w tych
Tofifi napisał/a:
raczej 5000-6000zl
a inny wyda 2x tyle i też może jeszcze nie być z efektu zadowolony.

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Wysłany: 2010-09-06, 07:43   

...oczywiście, można założyć morszczyznę za kilka tysięcy. Jednak np. tzw. "tani" odpieniacz potrafi być wysoce niestabilny i hałasujący jak traktor. Ale prawdą jest - kosztuje tylko kilka stówek, a nie 2-3 tysiące. I zwykle są to wyrzucone pieniądze, gdyż szybko przychodzi nie tylko chęć, ale konieczność posiadania czegoś porządnego. Tak samo żywa skała - zwykle początkujący ze względu na jej cenę kupują ja minimalistycznie. A potem szybko braki trzeba nadrobić... a to kolejna, wcale nie mała kasa.

Odpowiedz do tematu