Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-12-23, 12:06
Czy kto znalazł jakieś informacje o Gastromyzon ctenocephalus ??
ja szukałem w goglach ale nic konkretnego nie znalazłem prosił bo informacje na pw jeżeli ktoś coś znalazł
Powiem tak twister718, oto efekt rozmnażania wsobnego. Coraz bardziej obrzydliwe odmiany. Przez wiele lat hodowałem zebry i to co teraz zobaczyłem jest jej parodią. Skoro to dorosłe ryby to wyglądają na dwie samice.
Nie jestem pewny do końca, ale raczej albinos powinien mieć czerwone oczy. O takiej rybie jak na zdjęciu powiedziałbym, że jest to odmiana barwna (bezbarwna?) gatunku.
Pojemność:: 112L
Imię: Marcin Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 21 Cze 2008 Posty: 74 Skąd: Olszany
Wysłany: 2008-12-26, 18:32
Ja też nie, ale raczej łatwo to zrozumieć.
Minimalne aqua: 45 litrów
Rozmiar rybci 2,5 - 5 cm
Sg: freshwater to chyba chodzi, że zwykła woda, bez dodatku soli czy innych pierdół.
Ph: 7-8
Temp: 20-23,9 C
Twardość wody: 8-12
Trzymać jednego samca na dwie samice.
Żywienie: wszystkożerny, akceptuje wiele rodzajów płatków, tabletek i żywego jedzenia. Bardzo lubi ochotkowate.
Może być trzymana z innymi pokojowo usposobionymi rybami, woda musi być mocno natleniona i musi być duży prąd wody w baniaku.
W zbiorniku nie są konieczne roślinki, ryby lubią gruby żwir i okrągłe kamienie.
Może być mylony z Gastromyzon scitulus.
Jeszcze inne nazwy:
Borneo Sucker, Spiny-Headed Hillstream Loach, polskiej nazwy nie znalazłem.
ja sie zdaje na rade #kbtor, z tymi rybami mam tak ze akurat samiec jest tem wiekszy a samica mniejsza, nie potrafie okreslic czy to parodia ten gatunek ale zgodze sie ze eksperymentowanie nie wychodzi zbyt dobrze, otrzymalem tego samca a sila rzeczy zeby nie czul sie samotny odszukalem mu samice no i sa, zle sie nie prezentuja ale fakt faktem przyznaje racje ze odbiegaja od standardowega gatunku napewno wygladem a co do zachowania to nie potrafie powiedziec bo nie mialem doczynienia z orginalnym gatunkiem zebr, chociaz mam mozliwosc zakupu ale nie mam gdzie ich trzymac a tych przeciez nie wyrzuce i tez nie zabardzo mi sie mysli oddac poniewaz nie ukrywam ze sie przywiazalem do nich, mam je juz okolo poltora roku. jesli #kbtor masz dla mnie jakies rady to prosze bardzo. dodam tez ze te rybki zyja w zgodzie z reszta obsady, co prawda w rakcie zalotow, tarla sa agrezywniejsze ale tylko pogonia a nie atakuja, eszcze zadna ryba nie padla mi w wyniku ich agresji
pozdrawiam
[ Dodano: 2008-12-27, 16:15 ] kaef jesli chodzi o czerwone oczy u albinosow to nie wiem czy w kazdym przypadku to sie sprawdza ale w niektorych napewno, posiadam kiryski pstre albinosy i maja czerwone oczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.