Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2010-09-07, 09:56
lopez napisał/a:
ały czas chodzi napowietrzanie akwarium tylko na noc wyłączam.
Jak ma termostat to ustaw na 25stopni. Jeśli spada temp. pomimo włączonej grzałki to możesz mieć uszkodzony termostat lub padła grzałka. A filtr chodzi cały czas?
P.S. Witam kolegę z tym samym nazwiskiem
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-09-07, 09:56
Aby grzałka utrzymywała temperaturę 25 st., jej termostat należy ustawić na.. 25 st. Jeżeli temperatura pomimo to spada, oznacza to że:
- grzałka bądź termostat są uszkodzone
- grzałka ma za małą moc w stosunku do pojemności zbiornika ( w tym wypadku tak nie jest).
Co rozumiesz przez "napowietrzanie"? Filtr z "babelkami" czy same "babelki" z brzęczyka? Filtr musi działać bez przerwy.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Ja mam podobny problem, który u mnie akurat wynika najprawdopodobniej z tego:
maol napisał/a:
- grzałka ma za małą moc w stosunku do pojemności zbiornika.
Zamierzam kupić drugą w niedługim czasie, ale do sedna. Ustawiłam ją na 26st. rano patrzę, a temp. wynosi 24
Stwierdziłam, że "podkręcę" ją na 28 st. i teraz utrzymuje mi 26st, także po nocy
_________________ "Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
maradona, myślę, że raczej nie
Mam zaledwie 300w na 450l.
_________________ "Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-09-08, 08:19
Po kolei - Lopez:
Filtr musi działać na okrągło, bez żadnych przerw. termostat ustawiasz tak, zeby pokazywał żądana temperaturę. I już.
Zielonooka - 300W na 450l to prawidłowa wartość - choć moim zdaniem lepsze są np. dwie mniejsze ze względu na równomierność temperatury w zbiorniku. Pamiętaj, że skale termostatów są bardzo przybliżone. Jeżeli ustawiłaś 28 stopni, a jest wymagane 26, to wszytko jest dobrze - po prostu skala jest niedokładna.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 200 l. LOW TECH + 112 l. puste
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-02-26, 22:08
nie macie się czym martwić, też mam elite 50, tylko że w 25 litrowym akwarium.
Po ustawieniu na termostacie 25 stopni, na Termometrze pokazuje 27. Nie można kierować się termostatem z grzałki one nie są kalibrowane. Standardowo na grzałkach z termostatem trzeba ustawić 23 stopnie żeby mieć w akwarium 25 stopni. Aquael 50 ma to samo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.