Wysłany: 2007-10-25, 20:07 jakie firmy sa najlepsze grzalki?
jakie firmy sa najlepsze gzralki?najmniej awaryjne. lepiej troszke dolozyc i kupic EHEIM - JAGER 125W czy np silniejsza ale tansza AQUA SZUT? chce wiedziec poprostu czy sie oplaca wydac te pare zloty wiecej na drozsza czy tylko sie placi za wfirme a jakosc obu jest podobna?
Imię: Krzysztof Pomógł: 45 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 376 Skąd: Głogów
Wysłany: 2007-10-26, 08:30
Ja bardzo chwalę sobie grzałki polskiej firmy Skalar... U mnie bezawaryjne, dokładne i przebijają wszystkie inne jednym bardzo praktycznym rozwiązaniem - mają regulację temperatury wyprowadzoną poza akwarium, więc jak chcesz zmienić temperaturę to nie trzeba moczyć się w wodzie
Pojemność:: 240
Imię: Marcin Pomógł: 5 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Sty 2007 Posty: 180 Skąd: Gorzów
Wysłany: 2007-10-26, 10:21
skalar oferuje ciekawy sprzęt ;D ale imho najlepsze są grzałki fluval tronic. ja mam jedną 50 wat od 10 lat w moim akwa i jestem z niej baaaardzo zadowolony. generalnie TRONIC jest bardzo zaawansowany. Czujniki elektroniczne, elektroniczny termostat. Jak wyjmiesz z wody włączoną grzałkę to się sama wyłącza. Taki full wypas.
FLUVAL TRONIC 150 W wystarczy do moich 160L? i czy naprawde jest to dobrej jakosci grzalka? czy moze lepiej kupic grzalke firmy Jäger?niechce wydac kasy a po paru dniach grzalka padnie
Imię: Marcin Pomógł: 5 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Sty 2007 Posty: 180 Skąd: Gorzów
Wysłany: 2007-10-26, 21:59
myślę że 150 styka ja w 240 ma 200w i jest ok. A tronic ma opatentowane rozwiązania elektroniczne jak wspomniałem wyżej. I est to wysokiej klasy sprzęt. Na rofum była informacja o wadliwej grzałce jagera co mnie zraziło jeszcze bardziej do tej marki. A to rozwiązanie z czujnikiem elektronicznym wyłączającym grzałkę przy wyjęciu z wody naprawde działa i kilka razy uratowało moją grzałkę przed pęknięciem i zapobiegło wywaleniu bezpieczników ;D
Imię: Daniel Pomógł: 52 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 1393 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-11-06, 21:48
Ja miałem grzałkę AQUASZUTA to się psuła, lecz kupiłem ją używaną i działała rok a nie wiadomo ile czasu ktoś przede mną ją miał. Kupiłem znowu AquaSzuta i na razie działa
ale wolałbym chyba SKALARA jak regulacja jest wyprowadzona poza akwarium- fajny patent.
Jeżeli chodzi o tronica to też ma fajny patent, ale mi by się nie przydał, bo zawsze pamiętam o wyłączeniu grzałki
_________________ Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Odświeżam troszke temat
Planuje zakup grzałki a kąkretnie dwóch do mojego nowego akwa 180L.
Chcę zainstalować dwie słabsze w celu lepszego rozłożenia temperatury i zastanawiam sie nad grzałkami firmy Aquael, możecie coś o nich powiedzieć? np: http://www.rybarium.pl/sk...ael_101630.html
Zastanawiam sie jeszcze nad Jager troszkę droższa ale moż warto dopłacic ?
np: http://www.rybarium.pl/sk...srh_101818.html
Z Aquael-a korzystam od kilku lat i nie mam nic do zarzucenia tym grzałką ( przyssawki są liche ) Na próbę kupiłem 200W Elite i trzy razy zagotowałem wodę w akwarium :-/ Szybko wróciłem do Aquael-a.
Pojemność:: Dużo różnych ;)
Imię: Conrad Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 68 Skąd: Szkocja
Wysłany: 2008-04-23, 19:46
Jager jest napewno dobra firmą ale moim zdaniem nieproporcjonalną cenowo do możliwości.Jeśli chcesz mieć bardzo dokładna grzałkę to jager,jak nie to elity są dośc dobre.
_________________ "Tylko oczyma drugich ,możemy dostrzec swoje błędy."
Pojemność:: 126
Imię: Karol Pomógł: 85 razy Wiek: 22 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 1319 Skąd: WGM
Wysłany: 2008-04-23, 20:11
Guts napisał/a:
nie to elity są dośc dobre.
ABSOLUTNIE TEGO NIE SŁUCHAJ!!!!!! Jager lub Aquael te dwie firmy są bardzo dobre, ja od początku mam grzałki Aquael i zawsze je będę kupował. Elite to syf, termostaty siadają bardzo szybko.
_________________ Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
"Bądż mądry pisz wiersze" :-? Z tego co czytałem to właśnie polecacie Aquael-a, i Jagera.
Jako, że to będzie start czyli spore wydatki a planuje dwie słabsze więc chciałem żeby oprucz jakości miało przystępną cenę
Pojemność:: 112l
Imię: Łukasz Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 601 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-24, 05:56
Aquael ma generalnie przystępne ceny. Jak tak latam po różnych sklepach i się rozeznaję w ofercie, to często słyszę, że grzałki Aquael są ok. I sam też chyba ostatecznie kupię Aquael.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.