mpernal
Pojemność:: 102
Imię: Marcin
Wysłany: 2008-02-16, 10:30 Grzałka Elite 100W PROBLEM
Witam
Mam akwarium 100l do którego wchodzi mi ok 70l wody....
Grzałka z tego co wiem jest przewidziana do zbiorników od 80 do 150l....
Tenperatura w pokoju teraz utrzymuje sie w granicy 20st......
Grzałka chodzi 24h na dobe a i tak nie moze temp. przekroczyc 25stopni.....
czy to wina grzałki?...
czy jednak ma za mała moc?.....
Pojemność:: 80l, 200l
Imię: Adrian Pomógł: 11 razy Wiek: 19 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 402 Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-02-16, 21:44
Raczej wina grzałki. jak masz jakiegoś znajomego akwaryste to pożycz od niego grzałke na jeden dzień i zobacz czy Ci temperatura się nagrzeje. Ale według mnie to na 99,9% wina grzałki. Jeżeli jest nowa to zgłoś to tam gdzie kupiłeś i wymień a jeżeli stara to czas zainwestować w inną.
A jeszcze możesz spróbować grzałke ustawić na więcej stopni niż 25 np 27. Bo może stało się coś z termostatem i się przestawił. Ja już tak kiedyś miałem. Żeby mieć 24,5 stopnia nastawiałęm na 26 i troche i miałem taką temperature jak chciałem.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-17, 08:18
Być może grzałka jest sprawna, a różnica temperatur pomiędzy akwarium a pokojem zbyt duża. Dołóż testowo drugą grzałkę w drugim kącie zbiornika, powinno pomóc. Pamiętaj, że te grzałki są przystosowane (co zresztą dobrzy producenci tacy jak SERA podają na opakowaniu) do ogrzania konkretnej ilości wody o konkretną ilość stopni - zwykle nie więcej niż 5. Jeżeli stała różnica temperatur jest większa, po prostu sprawność takiej grzałki będzie za mała - wtedy trzeba dać drugą grzałkę lub (co jest gorszym rozwiązaniem) dać grzałkę o większej mocy.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.