Wysłany: 2008-04-07, 02:44 Grzałka(i) do akwa 200L
Koledzy jak sie ma sprwa grzalek wyczytałem, że dobrą alternatywa jest zastosowanie do akwa 200L dwóch grzałek po 100W.
Jesli macie jakies propozycje firm i modeli to dziekuje, chciałbym cos dobrego co by kiedys rybek nieugotować. :mrgreen:
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-07, 09:17
Jak najbardziej tak. Bedziesz miał wtedy równomierniejszy rozkład temperatury oraz redundancję - awaria jednej grzałki nie spowoduje całkowitego wychłodzenia zbiornika. Lub jego zagotowania... co zresztą jest wyjątkowo rzadkie i nie należy się tym przejmować.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 126
Imię: Karol Pomógł: 85 razy Wiek: 22 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 1319 Skąd: WGM
Wysłany: 2008-04-13, 07:25
Zdecyduj się na dwie po 100W, umieść je po przeciwnych stronach akwarium, wtedy temperatura w akwarium będzie równomierniejsza. Jeśli będziesz miał jedną grzałkę np. w prawym tylnym rogu akwarium a termometr w lewym to temperatura przy grzałce będzie wyższa niż temperatura którą wskazuje termometr.
_________________ Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
szalinski_2005
Pojemność:: 60 :(
Imię: Piotr Pomógł: 31 razy Wiek: 35 Dołączył: 06 Cze 2007 Posty: 733 Skąd: gorlice
Wysłany: 2008-04-13, 07:39
jeżeli tak wam zależy nad równomierną temperaturą to są jaszcze kable grzejne pod żwirowe one na pewno równomiernie rozprowadzą ciepło
Pojemność:: 126
Imię: Karol Pomógł: 85 razy Wiek: 22 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 1319 Skąd: WGM
Wysłany: 2008-04-13, 11:06
Ja od zawsze miałem grzałki AQUAEL'a. I nigdy się nie zawiodłem. Aktualnie mam 200W która ma już 2 lata, temperatura w akwarium 26C. Moim zdaniem AQUAEL i EHEIM to najlepsi producenci grzałek.
_________________ Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.