i mam pytanko, czy gdy kupie dyfuzor to będzie już wszystko? I jeśli chodzi o te dyfuzory to który polecacie bo nie za bardzo ten temat kumam
z góry dzieki
pzd
Pojemność:: 30 l
Imię: Marek
Wysłany: 2009-07-06, 13:33
dzięki
no chyba wybiore jednak ten spiek, choć jest trochę droższy ale to nie majątek, dużo osób radzi aby dyfuzor umieszczec w akwarium przy dnie w lini pionowej pod deszczownią,
rozumiem że to jest najlepszy pomysł ?
Wysłany: 2009-07-06, 16:33
Deszczownie schowam pod lustrem wody powiedzmy jakies 5 - 10 cm, przy czym wysokość mojego akwa to 50 cm, jest jakaś ;najlepsza; odległość pomiędzy deszczownią i dyfuzorem czy nie ma to znaczenia ?
aha, i dyfuzor umieścić pod deszczownią, ale pod jej końcem, środkiem, etc ?
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4289 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-07-06, 19:19
Dyfuzor taki umieszczamy tam gdzie występuje największa cyrkulacja wody (nie mylić z ruchem powierzchni).
Dzięki temu lepiej rozprowadzimy zorpuszczające się co2 po całym akwarium. Łatwiej, szybciej i w większej ilości dotrze do wszystkich roślinek.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: 2009-07-06, 21:29
w/g mnie największa cyrkulacja wody (rozumiem że mowa o obiegu wody )występuje gdzieś pomiędzy rurą zasysającą filtra a deszczownią. Może się myle, niewiem. .Umieszcze pod koncem deszczowni i będzie ok
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4289 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-07-06, 21:42
dzuzes77 napisał/a:
w/g mnie największa cyrkulacja wody (rozumiem że mowa o obiegu wody )występuje gdzieś pomiędzy rurą zasysającą filtra a deszczownią.
U mnie największy prad wody (o prąd mi chodziło) występuje na wylocie filtra.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
marti
Pojemność:: 65L / 12L
Imię: Marcin Pomógł: 19 razy Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 438 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-07-06, 21:52
wg mnie taki dyfuzor nie da rady w 200 litrach, jest tandetny i do du ....y do niczego innego się nie nadaje. Na pewno masz filtr kubełkowy więc zrób sobie sam reaktor z filtra narurowego i to będzie najlepsze rozwiązanie.
Właśnie taki nano spiek miałem u siebie w 40 litrówce i szczerze mówiąc nie wyrabiał a co dopiero w 200 litrach
Wysłany: 2009-07-07, 00:03
marti napisał / a : wg mnie taki dyfuzor nie da rady w 200 litrach, jest tandetny i do du ....y do niczego innego się nie nadaje.
prosiłbym kolege o czytanie uważniej postów. Ja jeszcze nie mam dyfuzora, zamierzam sobie dopiero na dniach kupić, więc dlatego pytam innych na forum. Pozatym z tego co czytałem to mnóstwo osób sobie chwali właśnie takie rozwiązania, ja zamierzam umieścic go pod deszczownią i zobacze co z tego wyjdzie, człowiek uczy się na błedach.
p.s. nie wiem szczerze czy jakikolwiek dyfuzor nadaje sie do d..py [/b]
Wysłany: 2009-07-07, 07:51
dzuzes77 napisał/a:
Ja jeszcze nie mam dyfuzora, zamierzam sobie dopiero na dniach kupić, więc dlatego pytam innych na forum. Pozatym z tego co czytałem to mnóstwo osób sobie chwali właśnie takie rozwiązania
Ja miałem spiek 25mm w 240 litrach.
Spokojnie dawał radę.
Wszystko jest kwestią umiejętnego go umieszczenia i podania odpowiedniej ilości gazu.
Np. nano spiek "Roslinyakwariowe" faktycznie jest bardzo ceniony.
Z kolei mój znajomy bardzo sobie ceni kostkę lipową własnej produkcji (te kupne są raczej słabe). Stosuje ją w 180 litrach.
Ja obecnie stosuje reaktor zewnętrzny DIY. Zrobiłem go z dwóch powodów
Ciekawości działania oraz chęci podawania mniejszej ilości gazu, by nie nabijać często butli.
Namiastkę takiegi dyfuzora znajdziesz tutaj: http://allegro.pl/item675...szczalnosc.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.