_________________ Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Hybris
Pojemność:: 30 l i nowe 200L
Imię: Radek
Wiek: 27 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 29 Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-04-26, 08:17
to by mi pasowało :)hmmmm a da sie to zamontowac do obudowy wromak standardowej bo nie wiem czy wejda 4 swietlowki a juz tym bardziej nie wiem jak to zrobic i czy to jest wszystko co potrzeba bo tam na tej stronie napisali ze to jest zestyaw do wymiany starego na nowy a nie do dodania do obecnego ((
Jac0b
Pojemność:: 240 l i 45 l
Imię: Jakub Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 256 Skąd: Koszęcin
Wysłany: 2008-06-10, 20:10
Panowie i panie, jestem "wery eksajt", zrobiłem swoją pierwszą bimbrownice, i teraz tak:
-za dyfuzor służy mi filtr(zamiast napowietrzania)
- bąbelki lecą.
Mam kilka pytań, na ile starczy mi "zacier" z prawie całej paczki drożdży i 0,5 kilograma cukru(wszystko w butelce 1.5 l)? W nocy mi to nie wybuchnie?
Czy w nocy włączyć napowietrzanie zamiast CO2?
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2008-06-10, 21:47
Jacob Van C napisał/a:
na ile starczy mi "zacier" z prawie całej paczki drożdży i 0,5 kilograma
Z tego co wiem zacier robi według ustalonych proporcji i nie powinno się ich zmieniać...
czyli 10 gram drożdży, 2 szklanki cukru, litr ciepłej wody i troszkę sody
Mi z takich składników jedzie już 3 tydzień i nie zamierza przestawać
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
Jac0b
Wysłany: 2008-06-11, 05:20
O kurka , to troszkę przesadziłem, a jak zmniejszyć ilość CO2 które jest wprowadzane do akwarium, bo trochę mi tego za dużo leci(jak przy normalnym napowietrzaniu, ale to nie O2)i trochę się martwię żeby nie przedawkować:P.
Thierry Henry
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2008-06-11, 06:21
Nie da rady Twój zacier szybko straci moc ^^
Jac0b
Wysłany: 2008-06-11, 12:44
Ale mam nadzieje że jak się moc straci to będzie nadal leciał sobie tylko słabiej.
hodowca_rybek
Imię: BD Pomógł: 33 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 487 Skąd: BD
Wysłany: 2008-06-12, 09:13
Jacob Van C napisał/a:
O kurka , to troszkę przesadziłem, a jak zmniejszyć ilość CO2 które jest wprowadzane do akwarium, bo trochę mi tego za dużo leci(jak przy normalnym napowietrzaniu, ale to nie O2)i trochę się martwię żeby nie przedawkować:P.
Spróbuj zastosować zaworek precyzyjny.
Thierry Henry
Wysłany: 2008-06-12, 09:30
hodowca_rybek napisał/a:
Jacob Van C napisał/a:
Spróbuj zastosować zaworek precyzyjny.
To jest zły pomysł, ponieważ może wytworzyć się za duże ciśnienie, skutkiem czego będzie rozsadzenie butelek.
hodowca_rybek
Imię: BD Pomógł: 33 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 487 Skąd: BD
Wysłany: 2008-06-12, 10:07
To w takim razie można by zastosować dzielnik ciśnienia. Można by zrobić tak, żeby zastosować zaworek podwójny. Z jednego króćca poprowadzić wąż do akwarium, a drugi zostawić wolny (na powietrzu). Ten, do którego jest zamocowany wężyk otworzyć na max, a ten wolny tylko delikatnie popuścić. Strata będzie taka, że zamiast do akwarium troche CO2 zejdzie do atmosfery. Ale to chyba nic, bo przecież autor i tak nie chce nadmiaru CO2 w akwarium. Nie wiem na ile się to sprawdzi w akwarium, ale w ten sposób reguluje się ciśnienie w układach pneumatycznych.
Ewentualnie można by pomyśleć i zrobić "powrót" CO2 do innej butelki (taki akumulator CO2 ).
Czy do mojego akwarium starczy bimbrownia z 1,5 litrową butelką na zacier, w której będzie wsad na bazie 0,5 litra wody? Na ile to starczy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.