Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2008-08-09, 10:56
Nom słuchaj się Marcina 1.5 kg to jest malutka butla, co innego te 6KG
Widzisz, elektrozawór, a i owszem zależy kto jak podaje CO2.
Jak masz wszystko pochowane [u mnie tak nie da rady, ale dla mnie ma działać, a nie wyglądać bo każdy kto przychodzi ma twarz 20cm od szyby akwarium] to nie potrzebuje estetycznych rzeczy, ale rozumiem gusta
A jak masz licznik bąbelków w dyfuzorze od razu to po co Ci on drugi raz
I no i wiesz ja takiej butelki tez bym nie wsadził do akwarium, za dobrych czasów posiadałem taki sprzęt w kaskadzie, ale jak mi się kaskada przytka to lubi wodą chlapać
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Nowa świetlówka zamontowana, czas na CO2. Tyle że im dłużej czytam tym mnie wiem Chyba na początek zabawię się w bimbrownię drożdżową, potem ewentualnie butla. Proszę niech ktoś mi jasno i zwięźle napisze jakie elementy sa potrzebne do bimbrowni. (poza butelkami i wężykami oczywiście).
Wg mnie to ma wyglądać tak:
1. instalacja butelkowa (czy butelki muszą być różnej wielkości? może być 0,5L i 1L?)
2. zaworek przeciwzwrotny (lepszy TAKI czy TAKI ?)
3. Licznik bąbelków (czy jest on potrzebny? co on daje? w końcu mogę sobie zobaczyć ile tych bąbelków wylatuje w akwa? )
4. Dyfuzor ( lepiej TAKI czy TAKI
czy to już wsyztsko, czy jeszcze jakieś opcjonalne wyposażenie można dołożyć?
z góry dzięki za pomoc
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2008-08-27, 14:33
daroo napisał/a:
1. instalacja butelkowa (czy butelki muszą być różnej wielkości? może być 0,5L i 1L?)
Za małe butle do 112l. Daj 1l i 2l. Chociaż wątpię w możliwości takiej bimbrowni w 112 litrach.
daroo napisał/a:
2. zaworek przeciwzwrotny (lepszy TAKI czy TAKI ?)
Ja używałem takiego jak ten pierwszy i nie mam do niego zastrzeżeń.
daroo napisał/a:
3. Licznik bąbelków (czy jest on potrzebny? co on daje? w końcu mogę sobie zobaczyć ile tych bąbelków wylatuje w akwa? )
Jest on w bimbrowni niepotrzebny gdyż butelka z wodą spełnia tą rolę.
daroo napisał/a:
4. Dyfuzor ( lepiej TAKI czy TAKI
Oczywiście, że 1. Tylko mam wątpliwości czy będzie to działać ponieważ dyfuzor ze spieku potrzebuje większego ciśnienia. Więc lepiej niech się tutaj inni wypowiedzą.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
Wiem, że to może być jednak mało jak na 112 L ale traktuję to jako przetarcie z CO2 poza tym póki co mam bardzo mało roślinek.
Jeszcze pytanie. Czytałęm o nibezpieczeństwie za dużego ciśnienia, i wybuchu butli. Co trzeba robić zeby tego uniknąć?
to jeśli chodzi o osprzęt, to wszystko ?
sprawdzić w jakiś sposób czy nie ma ''zatorów'' w wężykach I czy Co2 swobodnie przepływa . Ja z zaworków wziął bym pierwszy mam ten drugi i jakoś on mnie nie przekonuje... Z dyfuzorów do kostki wziął bym... kostkę Tak właśnie z powodu ciśnienia przy którym się używa spieku...
Z dyfuzorów do kostki wziął bym... kostkę Tak właśnie z powodu ciśnienia przy którym się używa spieku...
Szczerze to nie za bardzo rozumiem Twoją wypowiedź... lepsza kostka, bo na dyfuzorze robi się za duże ciśnienie tak? w innym wątku czytałem że kostka nie jest dobra, bo za duże bąble wychodzą coś przypominam sobie o jakiejś drabince. jak to wygląda bo nie mogę czegoś takiego znaleźć...
Pojemność:: 112l
Imię: Łukasz Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 601 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-08-28, 08:31
Tak, ponieważ jak założysz jakiś zaworek i za bardzo przykręcisz, to Ci wywali rurkę z butelki, albo, w gorszym przypadku, rozwali butelkę.
szalinski_2005
Pojemność:: 60 :(
Imię: Piotr Pomógł: 31 razy Wiek: 35 Dołączył: 06 Cze 2007 Posty: 733 Skąd: gorlice
Wysłany: 2008-08-28, 08:46
mnie się wydaje że i do kostki i spieku potrzeba dużego ciśnienia ja kiedyś używałem i bimbrowni i kostek lipowych i tu było potrzebne dość duże ciśnienie aby przez kostkę pchnęło co2
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2008-08-28, 09:48
A ja wam powiem, że reguluje ilość CO2 która leci do akwarium a zacier robie na oko;)
I od jakiś dwóch tygodni mam jeden ciągle i jak do tej pory nic mi nie wysadziło, ale oczywiście nie polecam aby nie było ze komuś porozsadzało.
Butelki PET sa bardzo wytrzymałe i bimbrownia nie jest w stanie rozerwać jej co innego połączenie soda/ocet lub cola/mentosy.
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.