Oki, instalacja założona, tyle że zastanawiam się czy tego co2 nie leci za duzo. Zamontowałem kostkę jako dyfuzor, i w zasadzie bąbelki lecą ciurkiem, są bardzo malutkie, ale jednak lecą bez przerwy. Nie zagazuję przypadkiem rybek ?
croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-10, 20:46
a licznik bąbelków jest? Możesz niestety zagazować jeśli za dużo leci.
Pojemność:: 160l, 2x27l
Imię: Zbyszek Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Sie 2008 Posty: 236 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-09-10, 21:37
Przedewszystkim to musisz wiedzieć z jakiego poziomu zaczynasz zbijać pH / jakie masz w zbiorniku / . Istotne też jest jaką masz wodę w akwa / GH , KH /, bo może się okazać że ilość bąbelków nie załatwi twoich oczekiwań . W wodzie twardej z wysokim wskaźnikiem twardości węglanowej będzie cięzko zbić pH do poziomu poniżej 7 / pomimo dużej ilości rozpylanego CO2 / i tu wtedy trzeba zadbać o parametry wody .
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-10, 21:37
daroo napisał/a:
tzn że co? z jakiego względu jest nieodpowiednia?
Bardzo słabo rozpuszcza co2. To, że lecą babelki nie znaczy, ze sie rozpuszczają. Z tego typu dyfuzora musi lecieć mgiełka, a nie bable wielkości 1-2 milimetra.
daroo napisał/a:
testy mam, gorzej z kalkulatorem jakaś podpowiedź?
Przedewszystkim to musisz wiedzieć z jakiego poziomu zaczynasz zbijać pH / jakie masz w zbiorniku / . Istotne też jest jaką masz wodę w akwa / GH , KH /, bo może się okazać że ilość bąbelków nie załatwi twoich oczekiwań . W wodzie twardej z wysokim wskaźnikiem twardości węglanowej będzie cięzko zbić pH do poziomu poniżej 7 / pomimo dużej ilości rozpylanego CO2 / i tu wtedy trzeba zadbać o parametry wody .
Pojemność:: 160l, 2x27l
Imię: Zbyszek Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Sie 2008 Posty: 236 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-09-10, 21:57
Jeżeli wodę masz o takich parametrach to nie powinno być większego problemu . Problem tkwi w dyfuzorze - tak jak pisał Ci marthinez kostka napowietrzająca nie nadaje się do rozpuszczania CO2 / wszystko prawie idzie w powietrze / , szkoda gazu .
Pojemność:: 112l
Imię: Łukasz Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 601 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-11, 14:14
Mając bimbrownię nie udusisz rybek. Ja mam i nic im nie jest. Niemniej, bimbrownia jest za mało wydajna i na dodatek dawkowanie CO2 z niej jest nierównomierne.
Na chwilę obecna sytuacja wygląda tak, że ph mam 7 (wcześniej miałem problemy z jednoznacznym odczytaniem testu - teraz już wiem że było 7,5) a KH skoczyło do 8 nie za bardzo wiem czemu tak się zdarzyło? w każdym razie bąbelki lecą cały czas, mierzę parametry rano i wieczorem , i nie ma różnicy.
postaram się znaleźć drabinkę może lepiej rozpuści CO2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.