Pojemność:: 112l
Imię: Łukasz Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 601 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-11, 08:39 [Solved] Podłączanie zestawu CO2 (butla wysokociśnieniowa)
Pozwolę sobie przenieść wczorajszą rozmowę z SB z marhinezem. Szukałem w sieci informacji, jak podłączyć kolejne elementy zestawu do CO2 i znalazłem na jednej stronie, ale kolejność budziła moje wątpliwości. Marcin podał jeszcze inną kolejność.
Oto cytat:
Drottnar: Cześć. Doszła wreszcie reszta zestawu do CO2. Mam już wszystkie elementy i czas je złożyć do kupy... tylko w jakiej kolejności? Mój pomysł jest taki: Butla, reduktor, wężyk, zaworek precyzyjny, wężyk, zaworek przeciwzwrotny, wężyk, licznik bąbelków, wężyk, kostka lipowa. Czy tak jest prawidłowo, czy raczej inna powinna być kolejność?
marthinez: Zmień kolejność zaworka przeciwzwrotnego z licznikiem bąbelków. Poza tym w przyszłości zmień dyfuzor na spiek. Będą mniejsze straty gazu.
Drottnar: eh, wkurzyłem się na ten zestaw cały. Okazało się, że muszę uszczelnić połączenie przyłączka/szybkozłączka-reduktor, bo tam jest goły gwint, a nie mam czym uszczelnić. Na dodatek mam tylko 2m wężyka i ciężko poszczególne elementy ustawić tak, żeby były pionowo (zaworek zwrotny i licznik bąbelków)... szlag by to.
Drottnar: Marcin, ta kostka jest celowo - zamierzam zrobić mixer i tam spiek nie będzie potrzebny.
marthinez: Co do połączenia to kup taśmę teflonową na ten gwint. Dostaniesz ją w każdym sklepie z hydrauliką. Tylko proś do połączeń gazowych, nie wodnych. Po co Ci mixer?
marthinez: Do 112 litrów spiek jest idealny. Mały i wystarczający.
koniec cytatu.
Odpowiadając na pytanie - mixer, bo jest lepsza jego wydajność. Po drugie zaś jest dla mnie tańszą opcją. Spieku jeszcze nie mam, a wszystkie elementy mixera (poza silikonem akwarystycznym) już mam.
Jaka jest różnica między podłączeniem najpierw zaworka zwrotnego, a potem licznika bąbelków i odwrotnie? Ja tak to zrobiłem, żeby układ za zaworkiem zwrotnym był już zupełnie suchy, tzn. żeby nie było tam w ogóle wody... a w liczniku bąbelków owa woda jest.
Ostatnio zmieniony przez Drottnar 2008-10-11, 09:04, w całości zmieniany 1 raz
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-11, 08:48
Drottnar napisał/a:
Jaka jest różnica między podłączeniem najpierw zaworka zwrotnego, a potem licznika bąbelków
W razie cofnięcia wody, nie zalejesz licznika bąbelków.
Zawsze zaworek przeciwzwrotny stosujemy jako pierwszy poza akwarium. Licząc od dyfuzora.
Drottnar napisał/a:
Odpowiadając na pytanie - mixer, bo jest lepsza jego wydajność. Po drugie zaś jest dla mnie tańszą opcją. Spieku jeszcze nie mam, a wszystkie elementy mixera (poza silikonem akwarystycznym) już mam.
Ok.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-11, 19:51
zaworek zwrotny w zestawie CO2 z butlą jest zbytecznym elementem. Konstrukcja reduktora uniemożliwia praktycznie całkowicie wytworzenie się podciśnienia i zassania wody z akwarium.
Zaworek zwrotny wymyślono dla brzęczyków (napowietrzaczy), gdzie awaria membrany, lub zaworka zwrotnego skutkowała odwróceniem ciągu i powolnym wypompowaniem akwarium z wody.
Oczywiście można założyć zaworek zwrotny, ale tylko w jednym celu, gdy rozszczelni się którykolwiek element układu na drodze reduktor-mixer, co w teorii mogłoby doprowadzić do wypływu wody z akwarium (oczywiście jeśli jakim niefartem woda się sama zaśsie). Wtedy najlepiej umieścić zaworek tak jak mówi Marthinez - bezpośrtednio przed dyfuzorem.
Taśma teflonowa jest najszybszym i najskuteczniejszym uszczelnianiem gwintów cylindrycznych. Daruj sobie pakuły (konopie). W zasadzie przy gwintach poniżej 3/4" już nikt ich nie stosuje.
Imię: Łukasz Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 601 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-11, 20:11
Grzegorzu, podziwiam Cię. Nie piszesz wiele, ale za to jak już coś napiszesz to konkretnie i zamieszczasz w swoich wypowiedziach dużo treści. Godne naśladowania.
Co do zaworka, to już go założyłem (czytaj: rozdzieliłem wężyk, żeby go podłączyć), więc zostanie. Najwyżej nie będę się przejmował tym, aby był w pozycji pionowej.
W tym momencie zestaw jest zmontowany (użyłem taśmy teflonowej), mam nadzieję, szczelny i działa. Kostka na razie produkuje spore bąble, ale wyczytałem gdzie indziej, że to typowe dopóki nie nasiąknie. Już widzę, że jest na niej jakaś nieszczelność na styku plastikowej rurki i drewna, więc będę to musiał potraktować silikonem. I, w końcu, jak uda mi się dostać przyłączkę, do której będę mógł podłączyć wężyk 11,3x15mm, zrobię mixer i już w kwestii CO2 wszystko będzie tak, jak chciałem Grzegorz, jeszcze raz dziękuję za reduktor
Wysłany: 2008-10-12, 12:20
Czekaj, czekaj, przecież włożenie do akwarium powoduje namoczenie... czy mam rozumieć, że zanim podłączę CO2 muszę ją moczyć ot po prostu bez podawania gazu? Jeśli tak, to ile czasu?
Wysłany: 2008-10-12, 19:57
Skoro wymieniłeś szybkozłączki i nic to nie dało, to znaczy, że to nie one są winne. Może masz np. krzywo ucięty wężyk i stąd brak szczelności... a może na innym łączeniu masz nieszczelność...
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-12, 20:35
Myślę, że koledze Raperzu chodzi o to, że podając gaz do dyfuzora na wylocie filtra nie trzeba dużego ciśnienia, stąd nie trzeba mocno uszczelniać połączeń, a używając spiek w wężykach musi wytworzyć się pewne ciśnienie, żeby przepchać co2 przez ceramikę.
Jednak nie wiem, czy winić za to szybkozłączki (sam używam ze spiekiem i jest ok), czy złe podłączenie.
Suja napisał/a:
konopie i połączenie gazowe słaby pomysł,
Niekoniecznie, ale jak napisał croc, to faktycznie do małych gwintów lepszy jest teflon.
Suja napisał/a:
Z teflonem jest tak, że jak przykręcisz, to nie możesz już cofnąć, bo cieknie/przepuszcza.
I to wszystko;)
Dokładnie tak i dlatego każdy hydraulik woli używać pakuł jeśli tylko może.
A i Kuba. Nie ma dyfuzora rozpuszczającego 100% gazu. Nawet w butelce z colą. Nie ważne, czy to mixer, czy dyfuzor na wężu. Jest to fizycznie nie możliwe.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.