Wysłany: 2007-03-13, 18:58 napowietrzacz!!!
jak myslicie czy kupienie napowietrzacza do akwarium 60l to strata kasy???????? filtr tez niby napowietrza ale w moich rybkach posiadam parke ramirez a o ile dobrze wiem to one potrzebuja dobrze natleniona wode........ wiec od nakiej pojemnosci proponujecie napowietrzacz>??????????????????????? :arrow: Z GORY THX 8-)
Pojemność:: 240
Imię: Daniel Pomógł: 52 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 1393 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-03-13, 21:12
Napowietrzacze sa dopasowane do pojemnosci? Hmm, kup pierwszy lepszy. Ja mam taki stary (chyba z 15 lat ma) i dziala cichutko, ma regulacje przeplywu powietrza, a dziala ciszej niz te najdrozsze w naszych czasach...
_________________ Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Wysłany: 2007-03-13, 21:36
zle mnie zrozumiales D4ni3l........ chodzi mi o to czy napowietrzacz nie bedzie zbedny przy akwarium 60l bo powietrze tloczy juz filtr.....???? ty masz akwarium 240l wiec potrzebujesz wiecej tlenu nie w akwarium 60l-------> logiczne 8-) wiec pytam sie wszystkich od jakiej pojemnosci akwarium proponujecie napowietrzacz?????????? :mrgreen:
D4ni3l, tak do pojemności zbiornika dobiera się odpowiednie napowietrzacze gdyż muszą one wytłoczyć powietrze mimo ciśnienia jakie wytwarza woda (im większy zbiornik tym silniejszy napowietrzacz)
elekx, nie musisz, filtr wew wystarczy, a co do ramirez właśnie napowietrzacze są nie wskazane ponieważ unoszą one brud z dna i mogą zapychać ramirezką skrzela na co te ryby są wrażliwe
Imię: Daniel Pomógł: 52 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 1393 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-03-14, 15:48
Dla sprostowania: nie uzywam napowietrzaczy. Wrecz przeciwnie-24/h podaje dwutlenek wegla, ktory utrzymuje sien a poziomie 30mg/l a filtr musialem przerobic, zeby tak duzo wody nie tloczyl i nie dawal tyle powietrza. Pozdrawiam.
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2007-03-14, 23:44
Źle pojmujesz sprawe z natlenianiem nie chodzi o wielkość zbiornika, ale o jego obsadę, jeżeli masz zbiornik dobrze zarośnięty i niedużo ryb to natlenianie jest zbędne (np., jeżeli 1cm ryby przypada na ponad 1 litr widy to teoretycznie niepotrzebna żadnego natleniania i filtrowania jest to teoria, bo filtr zawsze jest potrzebny).
Randze przyjrzeć się obsadzie zbiornika i zwrócić uwagę jak ryby oddychają, jeśli nie mają przyśpieszanego oddechu to wszystko jest wpożądku.
Wysłany: 2007-03-15, 20:13
W moim przypadku z kamieniem bylo ciszej. To zalezy jaki kamien kupisz pewnie.
A bez kamienia O2 masz slabo rozpuszczane w wodzie, poniewaz wylatuja zapewne duze bomble, ktore ida od razu do atmosfery. Pozdrawiam,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.