jacekfora
Imię: jacek
Wysłany: 2009-01-02, 21:36 ph metr
czy może ktoś polecic jakiś sprawdzony ph metr i czy jest to sensowny sprzęt do aqwa czy też może wystarczy zwykły co tygodniowy pomiar ph testami kropelkowymi.
Matthew
Pojemność:: 300 L i 30 L
Imię: Maciek
Nazwisko: Kaznowski Pomógł: 14 razy Dołączył: 02 Lis 2007 Posty: 459 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-01-02, 21:39
jacekfora napisał/a:
czy może ktoś polecic jakiś sprawdzony ph metr i czy jest to sensowny sprzęt do aqwa czy też może wystarczy zwykły co tygodniowy pomiar ph testami kropelkowymi.
myślę, że jest niepotrzebne, używaj zwykłych testów do pomiaru ph wody
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-02, 21:53
jacekfora napisał/a:
czy jest to sensowny sprzęt do aqwa czy też może wystarczy zwykły co tygodniowy pomiar ph testami kropelkowymi.
Matthew napisał/a:
myślę, że jest niepotrzebne, używaj zwykłych testów do pomiaru ph wody
Sorry, ale bezsensownie sformułowane pytanie i jeszcze gorsza odpowiedź.
To tak, jakbym napisał posta z pytaniem czy potrzebuje co2 nie pisząc nic o akwarium (pojemność, rośliny itp.) i dostał odpowiedź, że jest niepotrzebny, bo można zrobić bimbrownie i w ogóle co2 jest beee.
jacekfora, nic nie napisałeś o akwa, sprzęcie i co najważniejsze do czego Ci potrzebny ten ph metr.
Dobrze, że sporo czytam forum i wiem, że próbujesz hodować paletki.
ph metr to w Twoim przypadku przydatny gadżet.
Co do konkretnego egzemplarza to niestety nie pomogę.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-01-03, 22:20
test kropelkowy wystarczy. Dobry pH metr to wydatek ponad 500pln. A i tak jego tolerancja to 0,1-0,2. Gorszy pH metr (taki za 100-150) będzie miał tolerancję nawet 0,5. Test kropelkowy pokaże z podobną dokładnością.
PH metr byłby przydatny w przypadku bardzo specyficznej hodowli wymagającej precyzyjnie utrzymywanych parametrów.
jacekfora
Imię: jacek
Wysłany: 2009-01-04, 13:49
marthinez napisał/a:
Dobrze, że sporo czytam forum i wiem, że próbujesz hodować paletki.
ph metr to w Twoim przypadku przydatny gadżet.
jestem mile zaskoczony że kojarzysz moje posty....
a co do ph-metru to z czasem się w niego zaopatrzę mimo że spory wydatek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.