Witam ,mam małe doczynienia z glonami i wkurza mnie to ze po podmianie (po 6 dniach) woda zielenieje-zółknie (nie zakwita) ,czy lampa Uv rozwiąze mi te dwa roblemy? Chodzi mi glównie o to ze jak podmienie wodę to jej barwa się nie zmieni po 3 tygoniach.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-27, 08:22
Zacznij od tego, co powoduje zmianę barwy wody. Glony, czy coś farbuje? Jak glony, to czemu powstają. Jak farbuje, to przyzwyczaj się lub wyrzuć z akwarium. Lampa UV niby pomoże, ale to walka ze skutkiem (czyli zabijanie mikroorganizmów) a nie walka z przyczyną ich rozwoju. A na farbowanie wody przez np. korzeń nie pomoże wcale.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Korzeń na pewno nie ,glony ,nitki jak zasadziłem mech to ile go oskubie to po 3 dniach są znowu 10cm nitki;/. Moze to od ziemi? Mam na spodzie ziemie i bazalt.
Dla porównania:
Moje: http://i41.tinypic.com/1036b75.jpg
I takie:http://forum.e-akwarystyka.pl/album_pic.htm?pic_id=253 Tu takia piękna zielen ,kolory. A u mnie wszystko się zlewa do zoltego;/
Wysłany: 2009-01-27, 12:41
Dlatego że masz 2x18W w pokrywie od nowości.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
lol i dla tego? bzeciez chyba nie ma róznicy między standardowymi a np. philipsa?
[ Dodano: 2009-01-27, 14:55 ]
No to jakie kupić 2x965? czy 2x865? czy 1x965 1x865?
Wysłany: 2009-01-27, 15:02
matrix82 napisał/a:
lol i dla tego? bzeciez chyba nie ma róznicy między standardowymi a np. philipsa?
jest różnica i to kolosalna.... jeśli nie wierzysz wejdź do sklepu np elektrycznego i niech w obsłudze pokażą jak świeci jakaś świetlówka np 2700K a jak świeci 6500K a jak np akwarystyczna np aqua-glo która ma 18000K. to jak widzisz kolory (w jakim odcieniu) decyduje barwa świetlna określana w kelwinach (K)
Zatem spójrz co świeci u Ciebie w pokrywie... bo ma to znaczenie również dla roślin.
jeśli świetlówki są stare to glony gwarantowane...
matrix82 napisał/a:
podmienie wodę to jej barwa się nie zmieni po 3 tygoniach.<--mój błąt ma być dniach!
Podmieniam wodę co tydzien ale mi chodzilo o to ze jak podmienie we czwartek (bo tak mi wypada) to 2 dni będzie ładnie woda ,a po 3 juz wraca do stanu zółtości.
W pokrywie mam 2x6500K wem co to jest K ,i rosliny nahlepiej rosną w przedziale 8000-5000K (6500-5500k) I tego nie rozumiem czemu świetlówki 6500K(daylight) mam wymieniać na 6500KPhilipsa?
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-27, 15:25
Nie chodzi o wymianę rodzaju świetlówek - a o ich czas życia. lampy żyją 6 miesięcy do roku. Na oko wyglądają tak samo jak nowe, jednak ich emisja światła to nierzadko 20% początkowej - i wtedy korzystają z nich tylko glony. Dlatego zaleca się wymianę świetlówek co ok. 6 miesięcy.
Zapytam raz jeszcze - a jak parametry wody?
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.