Wysłany: 2009-07-10, 12:05 Jak postępować przy stosowaniu lampy UV
Poległem calkowicie w walce z zakwitem wody, kupiłem więc lampę UV. Mam teraz pyatnie - z jaką częstotliwością mam teraz podmieniać wodę dla usunięcia martwej materii? co dwa dni np 30%?
Czy warto też wyłączyć światło na jakiś czas żeby wzmocnić działanie?
Pamiętaj, iż nie wolno stosować lampy UV non stop powinieneś ją włączać na około 1-2 godzin dziennie tak aby przepłynęła przez nią 3 krotnie objętość akwarium (więc zależy to od pompy jaka ją obsługuje). Robi się tak dla tego, że lampa powoduje uszkodzenie nie tylko komórek glonów ale także bakterii nitryfikacyjnych i mógł byś wyjałowić akwarium.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.