croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-07, 12:13
pomijając wszystkie inne efekty uboczne, po prostu nie rozumiem po co w ogóle tego używać? Odmulanie jest świetną okazją do podmiany wody (i vice versa). Jeśli po jednym czy kilku dniach trzeba coś tam odessać z dna, co za problem zrobić to zwykłym odmulaczem, a potem dolać tę szklankę, czy dwie nowej wody.
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2009-11-07, 14:21
croc napisał/a:
pomijając wszystkie inne efekty uboczne, po prostu nie rozumiem po co w ogóle tego używać? Odmulanie jest świetną okazją do podmiany wody (i vice versa). Jeśli po jednym czy kilku dniach trzeba coś tam odessać z dna, co za problem zrobić to zwykłym odmulaczem, a potem dolać tę szklankę, czy dwie nowej wody.
a próbowałeś kiedyś standardowym wężem do podmian wody posprzątać dokładne 50l ja wole tam sprzątać odmulaczem (co2-3dni) a wodę standardowo raz na tydzień podmienić przynajmniej mam porządek
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-07, 16:05
RAMZES napisał/a:
zbierając zanieczyszczenia z 2 dni <mysli> dziwne, rozumiem z tygodnia bo zaszły już tam pewne procesy fermentacyjne ale nie z 2 dni
Podłoze to najbardziej aktywny biologicznie fragment całego ekosystemu akwarium.
To w nim zachodzi większośc filtracji biologicznej, to podłoze jest zazwyczaj najbogatszą "stołówką" dla naszych roślin.
Jest takze najwiekszym siedliskiem zanieczyszczeń, nie tylko tych widzianych gołym okiem.
Jak myslisz dlaczego zaleca się jak najmniej ingerować w podłoze, nie grzebać w nim bez potrzeby itp.
Amon i azotyn uwolnione do kolumny wody są najczęstszą przyczyna glonów w dojrzałym zbiorniku oraz przypadkowego śniecia jakieś co wrażliwszej ryby.
Rozumiem, ze nie zawsze dzieją sie te złe rzeczy i byc moze nigdy ich nie doświaczyłeś, niemniej są mozliwe.
Jeżeli posiadasz test na no2 lub amoniak, zrób pomiar przed i po takim sprzątaniu.
Porównaj wyniki.
RAMZES napisał/a:
a próbowałeś kiedyś standardowym wężem do podmian wody posprzątać dokładne 50l
Samym wężem pewnie nie, ale odmulaczem z szerszą końcówką pewnie próbował.
Warto też dodać, ze w normalnym (bez przerybienia i problemów) zbiorniku częste, dokładne odmulanie jest zupełnie zbędne.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2009-11-07, 16:40
marthinez napisał/a:
Warto też dodać, ze w normalnym (bez przerybienia i problemów) zbiorniku częste, dokładne odmulanie jest zupełnie zbędne.
w akwarium dobrze zaplanowanym i urządzonym i owszem spokojnie wystarcza raz na tydzień podmienić wodę, ja natomiast w 50L mam przeważnie nadmiar krewetek czekających na sprzedasz wiec z konieczności jestem zmuszony często sprzątać
croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-07, 16:55
Ramzes, nie bardzo potrafię się wczuć w sytuację. Mam 25l i mam 72l i oba zbiorniki odmulam małym odmulaczem raz w tygodniu podmieniając wodę. Nie widzę jakoś konieczności sprzątania dna co kilka dni. Ale może inni mają taką potrzebę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.