Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-05-26, 15:24
akurat tym sie nie przejmuje bo mam osobny test do Ph wiec na jakiś czas na pewno starczy oki dzieki za sugestie w takim razie biorę a temat do zamkniecia.
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-05-26, 16:05
mysle że te testy napewno sie przydadzą nie sprzeczam sie że są mniej wydajne no ale i sporo tańsze bo np test kh kosztuje u mnie 54zl a jak bym chciał jeszcze NO2 I NO3 to dodatkowo ponad 100zl wiec różnica spora wiec zainwestuje puki co w ten zestaw a kiedyś być może w ramach uzupełnienia kupie pojedyncze i poprzelewam do fiolek z walizki a jak coś zostanie to schowam żeby nie przeskadzało i w ten sposób będę miał wiekszy ład i skład w szawce bo musze przyznać że już tych różnych cudów troche mi sie nazbierało.
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2010-05-26, 16:10
Ja bym testu na no2 nie kupował.
No bo w sumie to po co?
Przecież, jak poczekasz miesiąc, dodasz na starcie nitrevec, to możesz obejść się bez tego testu. Bo raczej nie będzie problemu z tym parametrem .
No chyba, że dasz przerobienie i a mały filtr,
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-05-26, 16:54
Mikos napisał/a:
nie sprzeczam sie że są mniej wydajne no ale i sporo tańsze bo np test kh kosztuje u mnie 54zl a jak bym chciał jeszcze NO2 I NO3 to dodatkowo ponad 100zl wiec różnica spora
Wysłany: 2010-06-12, 11:35
odświeżam temat ponieważ mam mały problem z testem na NO3 a mianowicie jak jest ta kartka z kolorami to u góry jet trzy paski na początku koloru zielonego przez pomarańczowy do czerwonego przy każdej z nich na początku jest narysowana jakaś rybka plus przy dwóch liniach są podane wartości u samej góry <0,5 1 10 15 30 50 120 240 >240
poniżej pierwszej lini <0,5 1 5 10 20 40 80 160 240
i z wiązku z tym skąd ja teraz mam wiedzieć która wartość odnosi sie do mojego zbiornika?
Druga sprawa to taka że jak zrobiłem test wody z kranu to kolor był ciemniejszy od drugiego kółeczka a jaśniejszy od trzeciego wiec ile jet tego NO3 mam wypośrotkować wartość z podanych na tej karcie?
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-06-12, 14:36
Mikos napisał/a:
Aha tylko jakoś nie bardzo do mnie przemawiają te rybki wiesz może która skala jest do jakiego akwa?
Paletka to woda słodka w akwarium.
Jakaś żółta morska rybka to wiadomo, woda morska.
Jeśli jest trzecia rybka (były tez takie wersje) to jest nią karaś, czyli woda w oczkach wodnych.
Ciebie interesuje odczyt środkowej skali obok paletki.
Tak naprawdę te symbole nie mają znaczenia.
Pokazują tylko średnia tolerancję dla danego typu akwa.
Ważny jest wynik liczbowy, a nie paseczek przy rybce.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.