Wysłany: 2010-02-05, 14:20 Podloże ' ziemia ogrodowa uniwersalna' pomocy
Witam wszystkich ;] mam pytanie odnosnie ziemi uniwersalnej: a wiec tak na worku od ziemi jest napisane ze jest polaczeniem wyselekcjonowanego torfu, piasku, humasu, i perlitu "z dodatkiem nawozu NPK" <---tego sie najbardziej obawiam
mozna takiej ziemi uzyc jako podloze? moga pasc od tego rybki? pozdrawaim
_________________ Kiedy Nie Ma Co Sie Lubi To Sie Lubi Co Sie Ma
Pewnie masz rację Wszystko zależy od tego jaką da się warstwę żwirku. Ja mam Miracle-Gro Moisture Control Compost ( http://www.creativegarden...cts/2823682.jpg ), i też nawozów tam nie mało, musiałam wyciągać ręcznie kulki...
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-05, 19:06
Osmocote to nawóz stały w formie kulek, granulek itp.
W ziemii, torf lub ona samo może być nasączona tzw. wodą amoniakalną.
Kilka kropel tego zabije życie w akwarium parę set litrowym.
Między innymi dlatego zabrania się stosowania ogrodniczych nawozów makro.
To takze m.in. substancja ta powoduje eutrofizacje rzek i jezior poprzez nawożenie pól uprwanych znajdujących się opodal.
Piszę to jako przestrogę.
Oczywiscie zastosowanie takiej ziemi moze nie wywrze negatywnych skutków jednak nie jest to pewne.....
Dlatego nie można pisać
Akwarybka napisał/a:
NPK to zwykły nawóz makroelementowy, taki sam jak stosuje się w innych akwariach.
gdyz nie jest to, to samo.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.