Witam mam problem zatrudniłem gościa który miał mi zrobić akwarium. Zrobił je i wszystko fajnie do 2 tygodni po tym czasie. Teraz roślinki coraz bardziej schną a z gościem zero kontaktu.
Mam zbiornik 375 l
4 świetlówki (podobno 2 do roślin 2 do zwierząt)
Zamówiłem filtr do osmozy bo
PH 8,5
KH 11
GH 9
dziś wlałem jakiś wynalazek do tego aby woda nie była taka twarda.
Pozatym mam butle CO 2 tylko chyba już bez legalizacji. Moje pytanie czy jest sens gdzieś ja zanosić aby ja nabili czy już z automatu mogę ja wywalić i kupić nowa ??
Bardzo proszę o pomoc
_________________ Formacje Rzeczyspolitej Polskiej
www.formacje.pl
krasnal
Pojemność:: 3x240/200/130+ maluchy
Imię: Sławek Pomógł: 3 razy Wiek: 90 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 61 Skąd: warszawa
Wysłany: 2010-02-17, 23:21
stancel1234 napisał/a:
Moje pytanie czy jest sens gdzieś ja zanosić aby ja nabili czy już z automatu mogę ja wywalić i kupić nowa ??
Zanieś do p-tu napełniania --zalegalizują ,nabiją-wyjdzie dużo taniej
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-18, 06:30
A tak po kolei - po co chcesz zmiękczać tą wodę? Masz jakieś szczególnie wymagające ryby? Poza tym - co oznacza, że rośliny w akwarium "schną"? Opisz dokładniej zbiornik, to dokładniej pomożemy...
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
krasnal
Pojemność:: 3x240/200/130+ maluchy
Imię: Sławek Pomógł: 3 razy Wiek: 90 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 61 Skąd: warszawa
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-18, 15:56
Jeżeli podłoże to same kamyki, to... rośliny będą miały ciężko. Ponieważ to świeże akwarium, spróbuj przemyśleć danie im jakiegoś podłoża - co niestety zwykle oznacza również restart.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Słuchaj te rośliny mogą też być doniczkowe w niektórych sklepach tak robią sprzedają doniczkowe rośliny. Te rośliny sadzisz nom ładnie wyglądają ale po kilku dniach albo tygodniach się rozpadają , tak więc sprawdź czy te rośliny są odpowiednie.
co do sprawdzenia możesz sprawdzić na forum wystarczy że poszukasz.
_________________ Zawsze pomogę jak będę znał odpowiedź !
NIGDY NIE UWAŻAŁEM SIĘ ZA NAJLEPSZEGO I NIGDY NIE BĘDĘ!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.