a ja się chciałam zapytać co to jest za roślinka? jakaś odmiana żabienca?
co to.JPG
Plik ściągnięto 170 raz(y) 146,06 KB
Slanter
Imię: Grzegorz Pomógł: 79 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 971 Skąd: Phoenix, AZ
Wysłany: 2007-12-28, 00:18
ewwwa napisał/a:
a ja się chciałam zapytać co to jest za roślinka? jakaś odmiana żabienca?
Piekna, nieprawdaz? Jest to Echinodorus ozelot. Wlasciwie jest to krzyzowka (hybryda) dwoch innych zabienic; Echinodorus schluteri i Echinodorus barthii. Hybryda "Ozelot" wyhodowana zostala w Niemczech. Na zdjeciu widoczna jest jeszcze w formie emersyjnej. W akwarium przybiera piekny czerwonawo-brazowy kolor. Stosunkowo latwa w uprawie roslina.
Pojemność:: 60 l
Imię: Rafał
Wysłany: 2008-01-05, 22:10
dzidek za ile kupiles tam rosline i jak bedzisz wiedzial jak sie nazywa daj znac podoba mi sie
_________________ Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Slanter
Imię: Grzegorz Pomógł: 79 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 971 Skąd: Phoenix, AZ
Slanter
Wysłany: 2008-01-06, 17:06
dzidek1983 napisał/a:
sprzedawca twierdził że to roślina z gatunku zwartek
Kryptokoryna czy tam zwartka to z cala pewnoscia nie jest. Czy mozesz pokazac te rosline z dalszej perspektywy? Jaka jest jej wysokosc i w jaki sposob rosnie?
Pojemność:: 54 + 240
Imię: Piotr Pomógł: 214 razy Wiek: 29 Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 3412 Skąd: Mielec
Wysłany: 2008-01-06, 17:34
ma około 20 cm i wypuszcza sadzonki boczne jak np. echinodorus tennelus
robi to bardzo sprawnie i wykorzystuje każdą wolną przestreń by powiększyć swoje terytorium... kłaćze od jednej z roślin głównych przewędrowało już około 70 cm wzdłuż akwarium, mała roślinka wypuszczona na początku grudnia jest już wielkości rośliny matki, wyrastają wszędzie, cień, widno, raczej nie robi jej różnicy, zapuszcza mocno korzenie bo widze przy bocznej szybce że są już na samym dnie
była to najmocniej bąblująca rośłina w akwarium gdy podawałem CO2, dobrze opiera się glonom
jasno zielone liście, nie tak miękkie jak innych traw, smukłe, ostro zakończone
całą roślinkę widać z perspektywy dobrze na 7 stronie mojego tematu w galerii o akwarium 240 litrów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.