jacek.zoo
Pojemność:: 8 szt po 30L
Imię: Jacek
Nazwisko: Dąbrowski
Wiek: 24 Dołączył: 07 Paź 2008 Posty: 86 Skąd: Zasiedmiogórogród
Wysłany: 2009-01-27, 14:16 jak sie zabrać za rozmnażanie??
witam, jak w temacie. wczesniej nigdy nie rozmnazalem rybek, a chcialbym sprobowac na gupikach i molinezjach black molly. wymyslilem ze postawie akwarium 54L, do niego jakis zwir na dno, grzałke, filtr aqua el fan-1 i pokrywe z oswietleniem i dwa kotniki. mysle wrzucic 1 samca gupika i z 4 samice, i tak samo 1 samca molinezji i 4 samice. przy takim sprzęcie i obsadzie jest to realne zeby sie rozmnażały?? czekam na uwagi. pozdrawiam
_________________ Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem
Pojemność:: 80l+25l+12l
Imię: Paweł Pomógł: 84 razy Wiek: 16 Dołączył: 27 Gru 2006 Posty: 1947 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2009-01-27, 14:19
Wżuć albo jeden albo drugi gatunek bo mogą sobie nawzajem zjadać młode, nie dawaj żadnych kotników bo nie nadają się dla ryb.Rodzice nei zjadają młodych.Na początek polecam gupiki same się rozmnożą
mi sie gupiki wielokrotnie rozmnażały w normalnym akwarium, z innymi gatunkami ryb. Problem jest kiedy ine ryby zjadaja mlode glupikow, ale jak masz troche roślin, w ktorych mlode sie schowaja, praktycznie wszystkie powinny przezyć.
pozdrawiam
jacek.zoo
Wysłany: 2009-01-27, 21:14
szaleq napisał/a:
mi sie gupiki wielokrotnie rozmnażały w normalnym akwarium, z innymi gatunkami ryb. Problem jest kiedy ine ryby zjadaja mlode glupikow, ale jak masz troche roślin, w ktorych mlode sie schowaja, praktycznie wszystkie powinny przezyć.
pozdrawiam
to prosze o podpowedz jak sie zabrac za zalozenie baniaka, bo w piatek bede mial szklo i pokrywe. dac pod zwir tetra substrate complete pod rosliny czy nie trza?? w baniaku 54 L beda same gupiki to mysle ze faktycznie nie trza kotnika. jakie konkretnie rosliny i ile?? pozdrowka
_________________ Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem
Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
jacek.zoo napisał/a:
zwir tetra substrate complete
Nie miałem doczynienia.
jacek.zoo
Wysłany: 2009-01-31, 22:18
gizun napisał/a:
Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
jacek.zoo napisał/a:
Nie miałem doczynienia.
baniaczek juz zalozony, tak jak pisalem wczesniej co do wyposazenia. dostalem ladny zdrowiutki mech java, i nie wiem czy lepiej przywiazac go do lawy wulkanicznej czy do korzenia?? oprocz mchu chcialem wrzucic z dwie cabomby, wystarczy dla gupiczej mlodziezy?? w 54 litrach bedzie 1 samiec i z 3-4 samice. jakie jeszcze rosliny wrzucic??
[ Dodano: 2009-01-31, 22:30 ]
jacek.zoo napisał/a:
gizun napisał/a:
jacek.zoo napisał/a:
Nie miałem doczynienia.
baniaczek juz zalozony, tak jak pisalem wczesniej co do wyposazenia. dostalem ladny zdrowiutki mech java, i nie wiem czy lepiej przywiazac go do lawy wulkanicznej czy do korzenia?? oprocz mchu chcialem wrzucic z dwie cabomby, wystarczy dla gupiczej mlodziezy?? w 54 litrach bedzie 1 samiec i z 3-4 samice. jakie jeszcze rosliny wrzucic??
zapomnialem dodac, bo planuje tez jakis sprzataczy dna, bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom?? moze zadaje glupie pytania ale wole zapytac niz zeby cos sie chrzanilo. pozdrawiam
Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej Pomógł: 16 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 449 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-01, 10:38
jacek.zoo napisał/a:
bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom??
W takim akwa to Ty zaszkodzisz kosiarkom. Nie ten litraż Możesz wziąć 5 redek i 5 otosków. Żadnych kosiarek.
Jakie masz oświetlenie? Kabomba wbrew pozorom do ładnego rozrostu potrzebuje mocnego światła. Przy 15 W, jakie masz w standardzie będzie Ci rosła TYLKO w górę. Podaj też jaką masz świetlówkę. I zastanawia mnie, po co Ci Tetra SC, jeśli masz tylko mech i kabombe, która i tak większość czerpie z wody? Nieprzemyślany wydatek
jacek.zoo
Wysłany: 2009-02-02, 11:21
ankon91 napisał/a:
jacek.zoo napisał/a:
bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom??
W takim akwa to Ty zaszkodzisz kosiarkom. Nie ten litraż Możesz wziąć 5 redek i 5 otosków. Żadnych kosiarek.
Jakie masz oświetlenie? Kabomba wbrew pozorom do ładnego rozrostu potrzebuje mocnego światła. Przy 15 W, jakie masz w standardzie będzie Ci rosła TYLKO w górę. Podaj też jaką masz świetlówkę. I zastanawia mnie, po co Ci Tetra SC, jeśli masz tylko mech i kabombe, która i tak większość czerpie z wody? Nieprzemyślany wydatek
acha, no to wiekszosc juz wiem, kosiarek nie bedzie, trudno. swietlowke mam standardowa jaka byla w pokrywie, pozniej napisze jaka to jest bo mam to w domu. a do tych roslinek lac jakis nawoz?? np plantamin z tetry?? czy nie ma potrzeby??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.