Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: maol
2009-11-12, 08:26
jak sie zabrać za rozmnażanie??
Autor Wiadomość
jacek.zoo 

Pojemność:: 8 szt po 30L
Imię: Jacek
Nazwisko: Dąbrowski
Wysłany: 2009-01-27, 14:16   jak sie zabrać za rozmnażanie??

witam, jak w temacie. wczesniej nigdy nie rozmnazalem rybek, a chcialbym sprobowac na gupikach i molinezjach black molly. wymyslilem ze postawie akwarium 54L, do niego jakis zwir na dno, grzałke, filtr aqua el fan-1 i pokrywe z oswietleniem i dwa kotniki. mysle wrzucic 1 samca gupika i z 4 samice, i tak samo 1 samca molinezji i 4 samice. przy takim sprzęcie i obsadzie jest to realne zeby sie rozmnażały?? czekam na uwagi. pozdrawiam

pavelek 
KrEjZooL

Pojemność:: 80l+25l+12l
Imię: Paweł
Wysłany: 2009-01-27, 14:19   

Wżuć albo jeden albo drugi gatunek bo mogą sobie nawzajem zjadać młode, nie dawaj żadnych kotników bo nie nadają się dla ryb.Rodzice nei zjadają młodych.Na początek polecam gupiki same się rozmnożą :hyhy:

dzidek1983 
Coś tam, coś tam :P

Pojemność:: 54 + 240
Imię: Piotr
Wysłany: 2009-01-27, 14:19   

postawiłbym raczej na same gupiki.. rośliny też są niezbędne... wystarczy dużo mchu java...
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> http://forum.e-akwarystyk...?start=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> http://forum.e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> http://forum.e-akwarystyka.pl/forum29.htm

szaleq 

Pojemność:: 112
Imię: Wojtek
Wysłany: 2009-01-27, 15:32   

mi sie gupiki wielokrotnie rozmnażały w normalnym akwarium, z innymi gatunkami ryb. Problem jest kiedy ine ryby zjadaja mlode glupikow, ale jak masz troche roślin, w ktorych mlode sie schowaja, praktycznie wszystkie powinny przezyć.

pozdrawiam

jacek.zoo 

Wysłany: 2009-01-27, 21:14   

szaleq napisał/a:
mi sie gupiki wielokrotnie rozmnażały w normalnym akwarium, z innymi gatunkami ryb. Problem jest kiedy ine ryby zjadaja mlode glupikow, ale jak masz troche roślin, w ktorych mlode sie schowaja, praktycznie wszystkie powinny przezyć.

pozdrawiam

to prosze o podpowedz jak sie zabrac za zalozenie baniaka, bo w piatek bede mial szklo i pokrywe. dac pod zwir tetra substrate complete pod rosliny czy nie trza?? w baniaku 54 L beda same gupiki to mysle ze faktycznie nie trza kotnika. jakie konkretnie rosliny i ile?? pozdrowka

gizun 

Pojemność:: 60
Imię: Kamil
Wysłany: 2009-01-27, 21:43   

Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
jacek.zoo napisał/a:
zwir tetra substrate complete

Nie miałem doczynienia.

jacek.zoo 

Wysłany: 2009-01-31, 22:18   

gizun napisał/a:
Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
jacek.zoo napisał/a:

Nie miałem doczynienia.

baniaczek juz zalozony, tak jak pisalem wczesniej co do wyposazenia. dostalem ladny zdrowiutki mech java, i nie wiem czy lepiej przywiazac go do lawy wulkanicznej czy do korzenia?? oprocz mchu chcialem wrzucic z dwie cabomby, wystarczy dla gupiczej mlodziezy?? w 54 litrach bedzie 1 samiec i z 3-4 samice. jakie jeszcze rosliny wrzucic??

[ Dodano: 2009-01-31, 22:30 ]
jacek.zoo napisał/a:
gizun napisał/a:
jacek.zoo napisał/a:

Nie miałem doczynienia.

baniaczek juz zalozony, tak jak pisalem wczesniej co do wyposazenia. dostalem ladny zdrowiutki mech java, i nie wiem czy lepiej przywiazac go do lawy wulkanicznej czy do korzenia?? oprocz mchu chcialem wrzucic z dwie cabomby, wystarczy dla gupiczej mlodziezy?? w 54 litrach bedzie 1 samiec i z 3-4 samice. jakie jeszcze rosliny wrzucic??

zapomnialem dodac, bo planuje tez jakis sprzataczy dna, bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom?? moze zadaje glupie pytania ale wole zapytac niz zeby cos sie chrzanilo. pozdrawiam

ankon91 
Poor student.

Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej
Wysłany: 2009-02-01, 10:38   

jacek.zoo napisał/a:
bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom??

W takim akwa to Ty zaszkodzisz kosiarkom. Nie ten litraż ;) Możesz wziąć 5 redek i 5 otosków. Żadnych kosiarek.

Jakie masz oświetlenie? Kabomba wbrew pozorom do ładnego rozrostu potrzebuje mocnego światła. Przy 15 W, jakie masz w standardzie będzie Ci rosła TYLKO w górę. Podaj też jaką masz świetlówkę. I zastanawia mnie, po co Ci Tetra SC, jeśli masz tylko mech i kabombe, która i tak większość czerpie z wody? Nieprzemyślany wydatek ;)

jacek.zoo 

Wysłany: 2009-02-02, 11:21   

ankon91 napisał/a:
jacek.zoo napisał/a:
bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom??

W takim akwa to Ty zaszkodzisz kosiarkom. Nie ten litraż ;) Możesz wziąć 5 redek i 5 otosków. Żadnych kosiarek.

Jakie masz oświetlenie? Kabomba wbrew pozorom do ładnego rozrostu potrzebuje mocnego światła. Przy 15 W, jakie masz w standardzie będzie Ci rosła TYLKO w górę. Podaj też jaką masz świetlówkę. I zastanawia mnie, po co Ci Tetra SC, jeśli masz tylko mech i kabombe, która i tak większość czerpie z wody? Nieprzemyślany wydatek ;)

acha, no to wiekszosc juz wiem, kosiarek nie bedzie, trudno. swietlowke mam standardowa jaka byla w pokrywie, pozniej napisze jaka to jest bo mam to w domu. a do tych roslinek lac jakis nawoz?? np plantamin z tetry?? czy nie ma potrzeby??

ankon91 
Poor student.

Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej
Wysłany: 2009-02-02, 14:08   

jacek.zoo napisał/a:
a do tych roslinek lac jakis nawoz??

Żeby nawozić, potrzebne są testy. Chociaż ja do siebie daję dawkę plantaminu, według ulotki. Rośliny idą ;)

olaola1 

Pojemność:: 60l
Imię: Ola
Nazwisko: W.
Wysłany: 2009-11-11, 19:37   

pavelek napisał/a:
Rodzice nei zjadają młodych. :hyhy:

A to dziwne, bo widziałam jak matka zjadła własne dziecko...
4 neonki
2 kiryski
1 glonojad lamparci

pavelek 
KrEjZooL

Pojemność:: 80l+25l+12l
Imię: Paweł
Wysłany: 2009-11-11, 19:59   

Przynajmniej u mnie dorosłe nigdy nie atakowały młdych :hyhy:
Dziwne jest odświeżanie tematów :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi