Luka_s
Imię: Luka
Wysłany: 2009-10-23, 20:52 Tarło polskich ryb w akwa
Cześć. Czytałem, że aby doszło do tworzenia się ikry i mleczu w polskich rybkach trzymanych w akwarium, temperatura wody musi mniej więcej być taka jak w naturze, tj. jesienią i zimą trzeba mocno ją obniżyć co rzekomo ma dać sygnał, aby rybki zaczęły tworzyć ikre i mlecz. To prawda czy naczytałem się bzdur ? Pytam, bo w przyszłości może bym takie akwarium założył, no ale jeśli z tą temperaturą to prawda, to odpada.
U karasia pora roku jest obojętna, w akwarium wszystko mu się przestawia. Ogólnie nie polecam rozmnażania naszych ryb w akwarium, gdyż po pierwsze składają ogromne ilości ikry, a po drugie jest to do niczego nie potrzebne.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-10-25, 16:39
Generalnie polskie ryby to gatunki po pierwsze zimnolubne, po drugie wymagające dość dużych zbiorników. Zimnolubne to oznacza nie 25 stopni, a zwykle co najwyżej 18-20. Czyli chłodziarka jest po prostu niezbędna...
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Luka_s
Imię: Luka
Wysłany: 2009-10-25, 19:57
Tak, wiem. Mam właśnie te numery chyba Mojego akwarium w którym było opisane kilka gatunków polskich ryb, ale właśnie nie pisało i nadal nie wiem czy konieczne jest obniżanie temperatury wody zimą czy nie...
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2009-10-29, 16:09
Karaś to taki chwast ze wszystko jest możliwe poza tym te ryby potrafią odbywać tarło przy wielkości poniżej 10cm wiec życzę powodzenia aa i radze zbroje szkło stosować bo lubią przemeblowywać akwaria jak każde karpiowate
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.