Cześć. Chcę kupić taki korzeń http://allegro.pl/item1084591770_korzen_nr_42.html oraz inny, podobny od tego samego gościa. Owy sprzedawca każe mi po dostarczeniu korzenia, zalać go wrzątkiem. Co to znaczy?. Czy to jest to samo co wygotować?. I czy na pewno to wystarczy, korzeń utonie i nie będzie problemów?. Po drugie. Chciałbym dla krewetek zasadzić na tym korzeniu trochę mchu. Jednak...będę miał 2xl015, czyli 2 glonojady, które domniemam lubią drewno. Czy jak zasadzę mech, "dokopią się" do drewna?. Chciałbym żeby każdemu z mojej obsady było dobrze :p. Jeśli glonojady dadzą radę, to proszę o instrukcję jak zrobić, by korzeń obrósł tym mchem. Z góry dzięki za odpowiedź na każde z moich pytań.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-17, 07:30
Tak, to oznacza "wygotować". Jak będziesz miał zbrojniki, nie licz na mech - zostanie dokładnie zeskrobany
No i taka "drobna" uwaga - zbrojniki nie tyle "lubią" drewno, co celulozę zawartą w nim. Jest im ona niezbędna do odżywiania się, i każdy korzeń zostanie przez te ryby "zeszlifowany" do zera, prędzej czy później.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Rozumiem. Dzięki za radę . Mam nadzieję jednak że szybko ten korzeń nie zostanie "zeszlifowany". W sumie będą tylko 2 małe L015. Czyli mchu na 100 procent nie dawać, bo zostanie całkowicie przez glonojady zniszczony?.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-17, 09:20
Małe L-015 szybko urosną. I znając moje zbrojniki, z mchu nic nie zostanie...
Dodam jeszcze taką dygresje dotyczącą zbrojników... i odchodów po nich. Przy dużej "konsumpcji" drewna, zbrojniki przetwarzają zawartą w nim celulozę i wydalają, moim skromnym zdaniem, dość dużo "drewnopodobnych" odchodów będących czystą masą drzewną, w zasadzie nie rozkładającą się dalej. Oznacza to, że oprócz estetyki nie trzeba się tym przejmować - wg moich pomiarów nie maja one wpływu na wzrost NO3 w zbiorniku. Ja ściągam te odchody raz na dwa tygodnie odmulaczem, zresztą zauważyłem również, że maja one tendencję do gromadzenia się w najspokojniejszych, najrzadziej odwiedzanych miejscach w akwarium, np. za grzałką.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Ok, dzięki za wszystko. Jeszcze jedno, żeby nie zakładać nowego wątku. Czy kokosy zakupione przez allegro, trzeba wygotować, czy wystarczy wypłukać przed włożeniem do akwarium?.
Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel Pomógł: 7 razy Wiek: 17 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 113 Skąd: Mszczonów
Wysłany: 2010-07-30, 18:26
Znalazłem dzis korzenia (3 z kolei bardzo fajny) wyczyściłem,wygotowałem wsadzam do wody a tu ku mojemu zdziwieniu on odrazu toną czy coś jest nie tak z nim? Korzeń Dębu...
Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-07-30, 19:59
Przy okazji podepne sie pod temat co zrobić jak kożeń z giełdy nie wiem jaki barwi wode i to dość mocno jak to kolega stwierdził zrobiła mu sie "gnojówka" prosze was o parede żebym mu mógł przekazać co ma zrobić.
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel Pomógł: 7 razy Wiek: 17 Dołączył: 25 Lip 2010 Posty: 113 Skąd: Mszczonów
Wysłany: 2010-07-30, 20:04
Korzeń moim zdaniem zawsze będzie barwił ale nie za każdym razem tak mocno. Powinno sie go dać do odmoczenia. Takie moje zdanie jeśli bardzo barwi. A jeśli korzeń był nie spreparowany to woda mi sie zrobi taka gdy go gotowałem. Dosłownie zrobiła sie bordowa. Radził bym go przegotować i odmoczyć. Po 2 dniach dać do akwa...ja bym tak zrobił (o ile korzeń tonie...) mój zatoną od razu po przegotowaniu......pozdrawiam
Edit:
Jeśli korzeń jest przegotowany etc. To podmiany wody 20% tygodniowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.