Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Tło
Autor Wiadomość
ktosik17 
rybki-moja pasja

Pojemność:: 112l
Imię: grzegorz
Nazwisko: jaskulski
Wysłany: 2008-04-18, 17:11   

to niebieskie ladniej wyglada jak bym mial wybierac z tych 2 fotek moim zdaniem to kwestia gustu i od tego jak dane roslinki lugki korzenie prezentuja sie na poszcyegulnycg kolorach tla

Rala 

Imię: Alicja
Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2008-04-18, 17:24   

Ja tam mam niebieskie tło (karton pomalowany niejednolicie w niebieskie smugi).
Według mnie niebieski wygląda naturalniej, zresztą nie lubię czerni (no chyba że mowa o czarnych szpilkach :mrgreen: )

JARA 

Imię: Brak
Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-04-18, 17:41   

Na tych zdjeciach lepiej prezentuje sie niebieskie tlo, ale u mnie by sie nie sprawdzilo.

#marthinez 
Chwastolog :)

Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin
Wysłany: 2008-04-18, 17:51   

Niebieskie ładne, ale czarne nadaje niesamowitą głębię i rośliny wyglądają super. ;-)

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

#kbtor 
Wredny Deszczowiec

Pojemność:: 200
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2008-04-18, 17:56   

Czarne jest super. Ta głębia jest fantastyczna. No i taki mroczny klimacik :mrgreen: :mrgreen:

Slanter 

Imię: Grzegorz
Wysłany: 2008-04-18, 22:56   

W ostatnich latach panuje tez "moda" na tla biale lub bialawe z jakimis odcieniami blekitu lub rozu (dla symulacji poswiaty zachodzacego slonca). Jesli akwarium jest dobrze zrobione pod wzgledem aranzacyjnym to tla jasne tworza spore wrazenie. Osobiscie obstaje przy czarnym lub ciemno-granatowym. Ostry kontrast to to co lubie najbardziej :-P

Eliza25 

Pojemność:: 30l, 27l
Imię: Urszula
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-04-19, 07:54   

Kiedyś miałam właśnie tło jednolite ciemno-granatowe i prezentowało się świetnie, chyba do tego powrócę. Moim zdaniem niebieskie tło nie wygląda naturalnie, ale to rzecz gustu. Teraz mam przyczepiony pognieciony czarny worek na śmieci i jest nienajgorzej, daje całkiem ciekawy efekt :-)
Nie polecam malowania czegokolwiek plakatówkami...najgłupszy pomysł jaki słyszałam :-/

hodowca_rybek 

Imię: BD
Wysłany: 2008-04-19, 12:47   

Eliza25 napisał/a:

Nie polecam malowania czegokolwiek plakatówkami...najgłupszy pomysł jaki słyszałam :-/

To może lepiej pomalować czarnym sprayem :-P

Mariusz86 

Pojemność:: 375l, 30l... ;)
Imię: Mariusz
Wysłany: 2008-04-19, 15:30   

..lub po prostu kupić czarną okleinę na meble (lub innego koloru) i będzie po kłopocie.. a 5-6 zł to chyba nie majątek, a efekt jest dużo lepszy niż plakatówki..

hodowca_rybek 

Imię: BD
Wysłany: 2008-04-19, 17:59   

Mariusz86 napisał/a:
..lub po prostu kupić czarną okleinę na meble (lub innego koloru) i będzie po kłopocie.. a 5-6 zł to chyba nie majątek, a efekt jest dużo lepszy niż plakatówki..

Mariusz a powiedz mi czy ta okleina meblowa to ma być struktura czy gładkie. I jak to kleisz. Kupiłem właśnie nowe akwa i borykam się z tłem.

A z tym sprayem to miał być żarcik :oops: Nie uważam, żeby malowanie palatówkami było głupie, jeśli otrzymamy taki efekt o jaki nam chodzi ;-)

Mariusz86 

Pojemność:: 375l, 30l... ;)
Imię: Mariusz
Wysłany: 2008-04-19, 18:50   

Kupiłem zwykłą gładką samoprzylepną okleinę na blaty kuchenne dostępną w większości sklepów o charakterze remontowym itd. a następnie normalnie przykleiłem ją na klei, tak samo jak to się robi z blatami czy innymi meblami.. sucha szmatka do ręki, odciągam papier chroniący klei i powoli wypycham banieczki powietrza w stronę nieprzyklejoną by powierzchnia okleiny była idealnie gładka.. Fakt to pracochłonna rzecz jeśli Ci nikt nie pomaga odciągać papieru, ale efekt warty trudu - idealna czerń..

#marthinez 
Chwastolog :)

Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin
Wysłany: 2008-04-19, 20:45   

Możesz to zrobić tak jak Mariusz, ale łatwiej zrobić to tak jak opisałem wyżej. ;-)

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

darianus 

Pojemność:: 200 L i 112L
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiński
Wysłany: 2008-06-16, 06:38   

a co sądzicie o tle imitującym tło strukturalne 3d:
http://www.allegro.pl/ite...nd_wroclaw.html

lorddino 

Pojemność:: 191
Imię: Arek
Wysłany: 2008-06-16, 09:25   

a ja mam inny pomysł tylko jeszcze nie dokończony wziąłem 3 stare kasetony sufitowe które maja taka śmieszna fakturę jakby raupuc tylko wypukły (inaczej mówiąc jakby były w nim rowki tylko wypukłe takie nieregularne) i pomalowałem je 2 sprejami czarnym więcej i trochę czerwonym wygląda

teraz muszę tylko je ładnie dociąć i nakleić na coś co będzie je trzymało razem chyba użyje jakiejś cienkiej płyty żeby w razie czego zdjąć całość

jak wkładam 1 sztukę za akwarium i patrze to wygląda to bardzo ładnie a co dopiero jak 3 włożę już docięte :D

darianus 

Pojemność:: 200 L i 112L
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiński
Wysłany: 2008-06-16, 11:44   

A nie masz może więcej takich kasetonów? świetny pomysł

Odpowiedz do tematu