Wysłany: 2008-06-24, 17:17 Piaskowiec w akwarium ??
Czy mogę do akwarium włożyć kamień piaskowiec ?? Miałem go u żółwi ale to nie ryby . Czy nie wpłynie on niekorzystnie na parametry wody ?? Kamień został kupiony w sklepie zoologicznym razem z żółwikami .
Pojemność:: 112l
Imię: Łukasz Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 601 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-01-22, 19:17
Piaskowiec zatwardzi wodę? A to nie wapienie zatwardzają przypadkiem? Pytam, bo mogę dostać trochę piaskowca i chętnie bym kamyczki wykorzystał pod mchy na przykład.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-22, 19:52
Drottnar napisał/a:
W sumie racja. Najwyżej wyjmę, jak się okaże, że zatwardza.
Nie musisz go w ogóle wkładać do akwa, żeby to sprawdzić.
Weź miskę z wodą - sprawdź twardość tej wody - zapisz - wsadź do tej wody na kilka dni kawałek piaskowca - sprawdź ponownie twardość - porównaj z wcześniejszym wynikiem.
Pewność stuprocentowa.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Można przeprowadzić test octowy na piaskowcu i zobaczyć czy się nie pieni
Nie będzie się pienił na pewno, słaba to metoda. Dobrym sposobem jest sposób marthineza, tylko potrzymaj kamień około tygodnia. Z autopsji wiem że mało który piaskowiec zatwardza wodę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.