Pomógł: 4 razy Wiek: 17 Dołączył: 16 Lip 2007 Posty: 34 Skąd: Szwajcaria; St Aubin
Wysłany: 2007-07-17, 21:23 Zmienia plec!
Kiedys czytalem w Magazynie Akwarium (tez kupujecie?) ze mieczyki zmieniaja plec! Jeszcze podobno nie wiadomo, w jaki sposob to robia... przeksztalca sie cala ryba!!! Robia tak czasami, gdy w stadzie nie ma samcow ani samic, aby zapewnic potomstwo i tym samym przetrwanie stada. :shock: Ciekawe, nie?
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-07-17, 22:01
wiedziałem, że w homogenicznym stadzie jeden osobnik zaczyna się zachowywać jak przedstawiciel płci przeciwnej, żeby rozładować napięcie w stadzie ale, żeby zmieniać się fizycznie??
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
Sam tego doświadczyłem (!!!) Samiczka mieczyka (Hellera) zmieniła płeć! wyrósł jej ogon i gonopodium... ale na szczęście sprzedałem ją/jego kumplowi bo mialem juz jednego samca! Jeszcze by jeden drugiego zabił...
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-11-24, 21:29
Typowym gatunkiem "zmiennopłciowym" są bardzo popularne amfipriony, częściej znane jako błazenki lub nemo. Te ryby zawsze rodzą się jako samce, a potem niektóre z nich przechodzą przemianę w samice. I nie jest to nic dziwnego, taki mają cykl rozwojowy. Co najciekawsze, ponieważ to są bardzo terytorialne ryby, walczą o swoje miejsce do życia. Tyle, że samce co najwyżej się odpędzają, samice za to walczą na śmierć i życie...
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 112
Imię: Natalia Pomogła: 9 razy Wiek: 16 Dołączyła: 20 Sie 2007 Posty: 303 Skąd: Gostynin
Wysłany: 2007-11-25, 16:36 Re: Zmienia plec!
aha to dlatego mój mieczyk był kiedyś samicą a teraz stał się samcem ... i jest 2 przewodniczącym całego akwa ( 1 przewodniczący to skalar )... podróże kształcą
Pojemność:: 200L / 25L
Imię: Karol Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 112 Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-06, 00:18 Re: Zmienia plec!
frytexxx napisał/a:
(...) Robia tak czasami, gdy w stadzie nie ma samcow ani samic, aby zapewnic potomstwo i tym samym przetrwanie stada. :shock: Ciekawe, nie?
U mnie jest trochę inaczej. Kupiłem 3 samice i 1 samca. Po jakimś czasie miałęm już 2 samice i 2 samców, a teraz obserwuję przemianę u kolejnej samicy. :shock:
Ciekawe... czy moja samica (ta która została) jest tak bardzo atrakcyjna, czy może moje samce to homo... :lol:
Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2008-02-13, 14:44
u mieczykow tylko samice moga sie przekszalcic w samca jest to mozliwe jedynie wtedy gdy zdechnie jedyny zdolny do zaplodnienia samiec i gdy samice dorosna, wtedy jedna zamienia sie w samca, podobne zjawisko jest u plazow, zadna rewelka tylko walka o przetrwanie gatunku :mrgreen: mialam tak gdy samiec mi wyskoczyl i troche o tym czytalam dawno temu
_________________ Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
;*K.... :* i N......:*
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.