Pojemność:: 126
Imię: Karol Pomógł: 85 razy Wiek: 22 Dołączył: 02 Wrz 2007 Posty: 1319 Skąd: WGM
Wysłany: 2007-11-11, 19:48
Lol już sobie wyobrażam, ja i reszta mojej rodziny (łącznie 5 sztuk) dmucha do akwarium.
Nie ma to jak niedzielne wieczory spędzić z rodziną dmuchając w akwarium, tylko trzeba uważać żeby nie beknąć bo inne gazy mogą pójść do akwarium
_________________ Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Jac0b
Pojemność:: 240 l i 45 l
Imię: Jakub Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 256 Skąd: Koszęcin
Wysłany: 2008-04-25, 17:29
O lol od dłuższego czasu się tak nie uśmiałem. Ale do rzeczy, wiem co myślicie o ludziach którzy dolewają mineralki do akwarium :-P . Ja zrobiłem postęp. Nie dmucham, nie wlewam, po prostu trochę potrząsnę. Zrobiłem sobie specjalny korek który jest podłączony do wężyka. Bezpośrednio wkładam go do akwarium, a korek że tak się wyrażę zakręcam na butelce. I tak oto CO2 z mineralki trafia do akwarium, bez zbędnych kationów i anionów.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-26, 08:14
To bez sensu. Ile tego CO2 uzyskasz? Pomyśl, że z tego co do akwarium płynie, rozpuści się może 1%. Mocno in plus licząć . W nawożeniu gazem istotne nie jest źródło, a czas jaki nawaożenie trwa. Dlatego nie ma co liczyć na efekt w wypadku nawozenia trwajacego kilka minut - to musi byc proces trwajacy co najmniej wiele dni bez przerwy, żeby efekt był zauważalny
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Jac0b
Wysłany: 2008-04-27, 13:09
Jak działa dyfuzor. Z niego lecą takie drobne bąbelki CO2?
Teraz podłączyłem to wszytko pod filtr(zamiast O2 Leci CO2) i bąbelki są bardzo małe(przed podłączeniem do filtra to to były kolosy), teraz będzie się lepiej rozpuszczać. Jeśli tak to ile czasy ma takie coś działać?
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-27, 14:05
To ma działac bez przerwy dni, tygodnie, a nawet miesiące. Nie ma szans z butlą wody mineralnej... Chcesz w skali roku rozpuścić jakieś 5kg CO2, a podłączasz butlę gdzie w sumie masz z 5g CO2, z czego wykorzystasz 1-2g (bo potem cisnienie będzie za słabe). 2500 takich butli, zmienianych 5x dziennie i pomysł stanie się realny...
Jac0b
Wysłany: 2008-04-27, 18:39
W każdym akwarium. Oczywiscie, czym większe, tym więcej CO2 potrzebujesz. Ale moim zdaniem, różnica pomiędzy dwom a pięcioma tysiącami butelek jest żadna - to po prostu nie ma sensu.
Naprawdę, są sprawdzone sposoby, w zasadzie darmowe - np. bimbrownia. To działa u tysiecy ludzi, i nie wybucha
Pojemność:: 200 l. LOW TECH + 112 l. puste
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-02-15, 16:20
skoro wolicie dmuchac to nie lepiej pomyslec o WIATROWKACH ? przeciez napedzane sa gazem 12 g CO2, tak co chwile strzelac na sucho(bez kulki) ;d to chyba lepszy pomysl, taki naboj 12 g kosztuje 2 zlote i mozna z nim 60 mocnych strzalow oddac[/code]
jeszcze do dyfuzora podlaczyc to by rozerwalo go chyba ;d
Pojemność:: 82l
Imię: mat
Nazwisko: mam :) Pomógł: 61 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 1486 Skąd: Skarżysko Kamienna
Wysłany: 2011-02-15, 16:38
Jak dla mnie bez sensu, takie naboje są małe i drogie.
Nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi, mamy przecież butle wysoko ciśnieniowe, bimbrownie i co2 w płynie.
Według mnie nie ma potrzeby szukać nietypowych rozwiązań które maja niewielkie szanse na powodzenie skoro jest wiele sprawdzonych metod
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.