Uwielbiałem patrzeć na parkę zebr z młodymi które potrafiły przegonić pawie oko. Zazdroszczę ci tych paletek ale ja boje się tych ryb i potencjalnych problemów z ich zdrowiem więc dałem sobie spokój, może kiedyś?
Pojemność:: 240
Imię: Daniel Pomógł: 52 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 1393 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-12-19, 21:36
croc napisał/a:
czy przykryłeś workim akwarium, żeby ryby się nie stresowały
Tak. Był to zasadniczo główny powód zakrycia przedniej i bocznej szyby akwarium.
croc napisał/a:
Czy to konieczne?
Na pewno znajdzie się ktoś, kto powie, iż nie jest to konieczne, jednakże wg. mnie i w moim przypadku jest to niezbędne, gdyż podczas wcześniejszych tarł, ryby denerwowały się i jadły swoje młode. Na pewno niezbędnym elementem, było oddzielenie rodziców i ich młodych od reszty ryb. Podkreślam, iż oddzielenie to miało miejsce w akwarium ogólnym. Nie przekładałem ryb do innego akwarium, tylko podzieliłem je na 2 części.
croc napisał/a:
Jesli tak, to jak na nie można sobie popatrzeć?
akwarium zakryłem tak, żeby było 2 cm miejsca służącego do obserwowania pociech. Powiem tak: przez te 2 cm nie było w sumie nic widać, ale zauważyłem, że jeżeli odkryłem troszkę więcej, ryby nie pływały w tym miejscu, więc polecam całkowite zakrycie akwarium.
Teraz ryby znacznie urosły i dziś zdjąłem całą folię.
kbtor napisał/a:
Uwielbiałem patrzeć na parkę zebr z młodymi które potrafiły przegonić pawie oko
Rzeczywiście. Gdy pierwszy raz moje paletki miały tarło, zdecydowałem się na przełożenie larw umieszczonych na korzeniu do innego zbiornika. Ryby gryzły mnie w rękę, ocierały się o nią i w ogóle były bardzo waleczne. Jest to dla mnie słodkie zachowanie rodziców:)
natimati napisał/a:
Daj jeszcze jeden prosimy ... !! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: są śliczne
Dziękuję bardzo:) Dziś liczyłem, to zliczyłem 30. Nie jest dużo, ale zawsze coś.
Dam zdjęcie, wraz z filmem jutro, bądź pojutrze.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich.
-Daniel.
_________________ Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Pojemność:: 80l+25l+12l
Imię: Paweł Pomógł: 84 razy Wiek: 16 Dołączył: 27 Gru 2006 Posty: 1947 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2007-12-20, 20:28
Super , piękne , wymiata , świetne ...
Słów mi brakuje super.
mi właśnie bojowniki się tra ale nic z tego niebędzie bo neonki wsuwają ikre "aż im się uszy trzęsą" :-D :lol:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.