Poza wielkością, to mało ciekawe Jak postawili zbiornik i zaczęli go urządzać, to chyba pomysły się wyczerpały. Traktuję to jako ciekawostkę, bo nie jest ładne.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-05-14, 06:31
kbtor napisał/a:
Traktuję to jako ciekawostkę, bo nie jest ładne.
Bo nie widziałeś na żywo. Fotki nie oddają całego uroku tego akwa. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem, zwłaszcza jadąc windą można zobaczyć ogromną rafę koralową z płaszczkami, murenami itp.
Jak pisałem fotek z windy nie ma, bo nie dało się zrobić przez tłok w środku.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-16, 14:41
A widzieliście zdjecia i opis konstrukcji z podanego linku? Koszt zbiornika 12,8 mln euro, czyli jakies 40 mln złotych. Składany z części przenoszony normalnym dźwigiem... 9 metrów wysokości betonu na podmurówce... Polecam wszystkim maniakom bardzo dużych akwariów w domach
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Jac0b
Pojemność:: 240 l i 45 l
Imię: Jakub Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 256 Skąd: Koszęcin
Wysłany: 2008-05-17, 16:55
Ciekawe jaki to ma filtr. A grzałka:P. O ludzie ciekawe jak oni myją ściany. Nurkowie?
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-18, 20:17
Filtr... przy takiej pojemnosci moze nie byc zadnego typowego, prawdopodobnie byłby to rodzaj sumpa gdziesama zywa skała ma wystarczające zdolnosci filtracyjne. Grzłki - w tkich zbiornikach najprawdopodobniej przepływowe. A nurek - to w takim akwa rzecz zupełnie normalna.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Dał bym całe moje dożywotnie kieszonkowe zeby tam popływac
Wysłany: 2008-06-17, 22:55
Mi kolega mówił że w takich akwariach stosuje się filtr piaskowe a największe "akwarium" jest na Okinawie Trzymają tam 3 rekiny wielorybie.
Foty
Kyle
Pojemność:: 54
Imię: Kajluś Pomógł: 6 razy Wiek: 24 Dołączył: 01 Maj 2008 Posty: 311 Skąd: Pyrzyce
Wysłany: 2008-06-17, 22:58
mati202 napisał/a:
a największe "akwarium" jest na Okinawie Trzymają tam 3 rekiny wielorybie.
W niedziele specjalnie do babci poleciałem żeby obejrzeć na Discovery program o tym
7.5 mln l wody jak dobrze pamiętam, poza tym mają tam dużo "mniejszych" akwariów, woda zasysana z oceanu itd., byście zobaczyli ich filtry %-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.