mam w akwarium mech ale zaczyna on troche sie glonami obrastac słyszałem ze do dobrego oczyszczania mchy sa dobre krewetki cherry czy to prawda a jesli nie to jakie byscie mi mogli polecić ...
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-10-28, 11:36
Red cherry nie załatwią sprawy. Krewetki zwane Caridina multidentata powinny poradzić sobie z niewielkimi ilościami glonów, lecz tylko nitkowatymi.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
Witam chciałem się podpiąć pod ten temat aby nie zakladać innego.
otóż mam w akwa red cherry no i dzisiaj moi baczni obserwatorzy twierdzili ze zauwazyli jakąś dziwną sporą zieloną krewetkę.
czy to może być inny gatunek?dodam ze kupowałem je od prywatnego sprzedawcy i brałem przy okazji rośliny od niego.czy może w roślinie siedziała tak czy cos?no ale po prawie 3 tygodniach dopiero by ją zauważono??
co myślicie??
ja mam akwarium 60litrow obsada rybek to 1 bocja wspaniala , 1 danio pregowane, 6 kiryskow czerwonych, 2 zbrojniki , 4 platki i ok. 8 gupikow jesli chcem dodac krewetki red cherry to mam cos ,, wyrzucic" z akwa a i ile bym mogl zakupic krewetek . bardzo prosze o pomoc z gory dzieki
_________________ Zawsze pomogę jak będę znał odpowiedź !
NIGDY NIE UWAŻAŁEM SIĘ ZA NAJLEPSZEGO I NIGDY NIE BĘDĘ!!
Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2010-02-14, 17:13
Cytat:
ja mam akwarium 60litrow obsada rybek to 1 bocja wspaniala , 1 danio pregowane, 6 kiryskow czerwonych, 2 zbrojniki , 4 platki i ok. 8 gupikow jesli chcem dodac krewetki red cherry to mam cos ,, wyrzucic" z akwa a i ile bym mogl zakupic krewetek . bardzo prosze o pomoc z gory dzieki
Hmm po pierwsze:
1 bocja wspaniala-ta ryba jest rybą stadna i potrzebuje akwa koło 250l(do oddania tak czy inaczej, ponieważ osiąga 30cm długości.)
1 danio pregowane-ta też jest stadna do tego bardzo żwawa i ruchliwa-80l
6 kiryskow czerwonych-co to za kiryski??? możesz dać ich fotke
2 zbrojniki , --do oddania potrzebują zbiornika około 200l;/
4 platki-ok
8 gupikow-ok
Jeśli chcesz mieć krewetki zostaw tylko gupiki.
_________________ Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
;*K.... :* i N......:*
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-14, 17:22
Kiryski to pewnie corydoras rabauti.
Odnośnie ilości krewetek - myślę, że na początek wystarczy nawet 6 sztuk (przynajmniej w moim przypadku ), ale równie dobrze możesz zacząć od 10 "osobowego" stadka. Krewety po pewnym czasie zaczną się mnożyć jak króliczki
Ano i nie zapomnij zrobić dla nich kryjówek w postaci korzeni/łupin kokosa/roślin drobnolistnych
Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2010-02-14, 17:22
Tak, ponieważ albo reszta nie pasuje do tego zbiornika albo krewetki zostaną zjedzone.
Poczytaj o potrzebach ryb, jest tutaj wiele ciekawych artykułów, jest bardzo dużo książek na temat akwarystyki, które warto mieć w swojej biblioteczce i słuchaj rad odpowiednich osób.
Hmm dała bym 10 szybko się mnożą(w odpowiednich warunkach)
_________________ Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
;*K.... :* i N......:*
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.