Witam,
mam pytanko odnośnie helenek.
zostałem posiadaczem dwóch sztuk.jedyne czego nie wiem to czy ten ślimak jest nocnym zwierzakiem?Bo moje cały dzień się nie ruszają np przyklejone do szyby.A rano znajduje je w innym miejscu.w ciągu dnia dosłownie nic.zero ruchu.
W moim krewetkarium miałem jedna helenke. Nigdy w dzień jej nie widziałem. Myślałem że zdechła, aż tu przy grzebaniu znalazłem ją w podłożu - przemieszczała się w nim jak świderki.
no moje osobiście to śmigają tylko nocą...jak chce sobie zobaczyć je w pełnej krasie to zapalam na sekundkę światło w nocy. w ciągu dnia siedzą w tym miejscu gdzie znajdę je rano.o i tak to
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-01-02, 21:37
RAMZES napisał/a:
bzdura są to obojnaki
Może jakieś wiarygodne info, bo szczerze mówiąc ja tylko słyszałem to od biologa/hobbysty.
http://aqualublin.net/2009/02/anentome-helena/ ale przykładowe info w sieci też można znaleźć.
"Nasze akwarium" też cos takiego pisało.
Chętnie poczytam "o bzdurach"
bercia289 napisał/a:
Jeden ślimak robi za faceta a drugi za kobitkę jak u ampularii ?
Można tak powiedzieć.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-03, 12:14
To może tak - ślimaki to są obojniaki. Jednak "sam ze sobą" nie może Do rozrodu potrzebni są partnerzy, a samo zapłodnienie następuje krzyżowo. Także koledzy, obaj macie rację
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Na prawde nie chcę się dalej spierać i staram się to ograniczać, ale nie lubie gdy ktoś moje posty nazywa bzdurami, jednocześnie prawdopodobnie sam je pisząc.
Prawdopodobnie, bo może Ramzes posiada jakieś bardziej wiarygodne informacje.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-01-09, 15:55
wystarczy mi doświadczenie jakie mam od czasu kiedy je nabyłem kupiłem 4 szt i powiedz mi jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 2 par a później rozłożenia ich do 2 zbiorników żeby podzelować je dokładnie w pary z moich wyliczeń (a uważam się za przeciętniaka z matmy) jest bliskie zeru więc wybacz ale jak dla mnie są to obojnaki zresztą tempo namnażania się tez na to wskazuje ze 1 samica nie może wydawać tak duże ilości młodych opierając się nawet na źródłach z internetu o ilość składanych przez nie jaj wychodzi że taką ilość mogły dać 2 a nie jeden ślimak
a tak odbiegając od tematu poczytaj o ampulariach też wielokrotnie spotkałem się że są rozdzielnopłciowe a z moich obserwacji wynika że jest zupełnie inaczej na 2 osobniki które u mnie kopulowały obydwa złożyły jaja z tego co mi wiadomo tylko samice (ew obojnaki) są w stanie wydawać potomstwo.
[ Dodano: 2010-01-09, 16:00 ]
maol napisał/a:
To może tak - ślimaki to są obojniaki. Jednak "sam ze sobą" nie może Do rozrodu potrzebni są partnerzy, a samo zapłodnienie następuje krzyżowo. Także koledzy, obaj macie rację
masz 100% racje z tym ze podczas jednego zbliżenia następuje zapłodnienie tylko jednego osobnika (tego który aktualnie robi za samice)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.